Sanoma Uitgevers


WK Voetbal traditionele familieaangelegenheid

---

08.06.10

Tweederde van de gezinsleden gaat naar het WK Voetbal kijken. Ruim driekwart van de kijkers (78%) gaat dit samen met gezinsleden doen. Vaders blijken het meest fanatiek en laat zich tijdens een wedstrijd op televisie graag bedienen. Dat blijkt uit het online onderzoek onder 792 gezinsleden van 12 jaar en ouder dat Ruigrok | NetPanel deed voor het Familie Kenniscentrum van uitgeverij Programmabladen AKN.

Vader weet het beter
Ruim de helft van de vaders zegt alle of in ieder geval zoveel mogelijk WK wedstrijden te gaan kijken. De helft van de moeders en kinderen willen alleen naar wedstrijden van Nederland kijken. Een kwart van de vaders zegt de hapjes en drankjes te verzorgen tijdens de wedstrijden. Moeders en kinderen vertrouwen hier niet zo op, slechts 3% van hen meent dat hij dit ook werkelijk doet.
Ruim de helft van de vaders denkt het meest verstand te hebben van voetbal binnen het gezin. Alle gezinsleden zijn het erover eens dat vader het meeste commentaar levert en 29% van de vaders vindt dat hij het zelfs beter weet dan de tv-commentator. Hij vindt dat hij ook het hardst juicht als er gescoord wordt (35%). En moeder.. die zit ondertussen iets anders te doen (47%).

Kinderen actief in social media tijdens WK
Kinderen zijn van plan om actief te communiceren tijdens het WK. Zij gaan met name informatie delen via sms (26%), online netwerken als Hyves en Facebook (21%) en via Twitter (4%). De kinderen hebben met name contact met hun vrienden (86%). Daarnaast deelt men ook wedstrijdinformatie met hun vader (60%). Vaders (86%) en moeders (89%) zijn amper van plan om tijdens de wedstrijden van het WK gebruik te maken van (social) media.
Nederland favoriet
Onder de groep vaders is Nederland favoriet als toernooiwinnaar (26%). Bij moeders en kinderen is dit zelfs 31%. Brazilië en Spanje staan bij alle gezinsleden op een resp. tweede en derde plaats. De Argentijn Lionel Messi voert de lijst van favoriete spelers aan onder vaders (17%). Robben neemt bij pa een een derde plaats in, na Robin van Persie. Bij moeders en kinderen is Arjen Robben favoriet (10%). Moeders en kinderen zijn het eens over plaats twee en drie: Wesley Sneijder en Robin van Persie.