Gemeente Eemnes

Datum: 01 jun 2010
Bestuursorgaan: College B&W

Vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 8 juni 2010.

Aanwezig:
de heer R. van Benthem RA, burgemeester
de heer E.M. van IJken, wethouder
de heer drs A.C. Wondergem, wethouder
mevrouw J. Schouten-de Boer, wethouder
de heer A.J.M. de Bruijn, gemeentesecretaris

Portefeuille: Burgemeester Van Benthem RA

Onderwerp: Besluitenlijst 25 mei 2010
Besluit: Vastgesteld.

Onderwerp: Informatieplan 2010-2012:
Om te kunnen voldoen aan wettelijke verplichtingen, de ICT onderdelen uit de bestuurskrachtmeting, en de steeds hogere eisen die burgers stellen aan de kwaliteit en dienstverlening op elektronisch gebied (e- overheid), is een informatieplan opgesteld. Het informatieplan 2010-2012 dient als beleidsdocument waarin voor de komende jaren de ICT-koers wordt bepaald.
Besluit: Het college besluit:

1. Accoord te gaan met het doorgeleiden van het informatieplan naar de commissie BSM van juni als b-stuk voor een eerste inhoudelijke bespreking.

2. In overleg met Laren en Blaricum zullen de financiële consequenties worden bezien, inclusief prioriteitsstelling en temporisering en mogelijke besparingen, waarna het college in september een voorstel voor het totaal aan de raad zal voorleggen.

Onderwerp: Financiele projectbeheersing projecten BEL gemeenten. Voorstel om te komen tot verbetering van de financiele projectbeheersing van ruimtelijke projecten.
Besluit: 1. Het college stemt in met de voorgestelde aanpak. 2. Het college gaat akkoord met dekking van de kosten uit de lopende grondexploitaties, dit naar rato van de diverse projecten en noodzaak om de beheersing daarvan te verbeteren (verschilt van project tot project)

Onderwerp: Regionaal Hennepconvenant:
In het hennepconvenant staan afspraken met betrokken partners op regionaal niveau ter bestrijding en voorkoming van hennepteelt. Besluit: Het college besluit in te stemmen met het ondertekenen van het Regionaal Hennepconvenant.

Onderwerp: Noodstroom - aggregaat:
In geval van een stroomstoring komt het BEL kantoor zonder stroom te zitten en kunnen reguliere dan wel rampenbestrijdingsprocessen (in het kader van de rampenbestrijding) geen doorgang vinden. Om die reden hebben cluster veiligheid en facilitaire zaken uitgezocht wat de kosten en baten zijn van de aanschaf van een (noodstroom)aggregaat. De mogelijkheden voor de een noodaggregaat voor het ICT gedeelte worden momenteel uitgezocht en op een later moment aan b&w voorgelegd. Besluit: Het college besluit geen permanent aggregaat te kopen of te huren voor het hele gebouw. (Met inachtneming dat hiermee op zijn vroegst 4 uur na stroomuitval, noodstroom beschikbaar is.) Tijdens stroomuitval wordt een aggregaat ingehuurd.
Het college geeft opdracht afspraken te maken met het bedrijf Bredenoord om vooraf af te stemmen wat nodig is bij een calamiteit. Tevens dienen afspraken gemaakt te worden met een plaatselijk bedrijf met aggregaat (zoals ZVS) om dit achter de hand te hebben in 2e instantie.

Onderwerp: Kadernota 2011:
De kadernota geeft de belangrijkste ontwikkelingen voor het opstellen van de begroting 2011 weer. De kadernota bevat tevens de bezuinigingsvoorstellen voor 2011 en 2012.
Besluit: Het college besluit na enkele aanpassingen de kadernota aan de gemeenteraad ter bieden en de raad uit te nodigen punten voor de kadernota aan te dragen.

Portefeuille: Wethouder E.M. van IJken

Onderwerp: Ontwerpbestemmingsplan Raadhuislaan, wijzigingsbevoegdheid Torenzicht 23:
Ten behoeve van de realisatie van een bedrijfsgebouw met 2 woningen op het perceel Torenzicht 23 is een ontwerpwijzigingsplan opgesteld. Besluit: Het college besluit:

1. In te stemmen met het ontwerpwijzigingsplan;
2. Het ontwerpwijzigingsplan voor 6 weken ter inzage te leggen op de website en bij de balie vergunningen en hiervan kennisgeving te doen via de gemeentelijke rubriek in de Laardercourant en een huis-aan-huis brief in de buurt;

3. het ontwerpwijzigingsplan ter kennis neming te brengen van de commissie W+R.

Portefeuille: Wethouder drs A.C. Wondergem

Onderwerp: Verbeteren binnenklimaat Noorderlicht en Hobbitstee: OCW heeft in het kader van de regeling verbetering binnenklimaat huisvesting primair onderwijs een subsidieaanvraag van het college gehonoreerd. De toekenning heeft betrekking op Het Noorderlicht en De Hobbitstee. De gelden kunnen beschikbaar worden gesteld. Nu blijkt echter dat er ook aluminium kozijnen vervangen moeten worden om de toegekende werkzaamheden volledig uit te kunnen voeren. De betrokken schoolbesturen zijn bereid de hiermee gemoeide kosten voor te financieren.
Besluit: Het college besluit in te stemmen met:
1. het beschikbaar stellen van een bedrag van EUR 59.450 voor het verbeteren van het binnenklimaat van Het Noorderlicht en De Hobbitstee,
2. de uitgave - die volledig wordt gecompenseerd door een subsidie van OCW - te verantwoorden in de aanstaande lentenota,
3. het in 2010 vervangen van de aluminium kozijnen van De Hobbitstee en Het Noorderlicht en de daarmee gemoeide kosten laten voorschieten door de betrokken schoolbesturen en

4. het terugbetalen van de hiermee gemoeide kosten in 2015 aan de schoolbesturen onder de voorwaarden zoals in dit advies uitgewerkt.

Onderwerp: Bestuursopdracht Onderwijshuisvesting Eemnes: De bestuursopdracht heeft tot doel de beschikbare en benodigde onderwijscapaciteit in kaart te brengen, en een uitspraak te doen over het al dan niet ontwikkelen van een school in de Zuidbuurt. Deze mogelijkheid kan de gemeente goed benutten om onderzoek te doen naar de mogelijkheid van het vestigen van multifunctionele schoolgebouwen, zoals dit in het coalitieprogramma is verwoord. Besluit: Het college besluit akkoord te gaan met de bestuursopdracht en legt deze ter besluitvorming voor aan de commissie BSM en raad.

Onderwerp: Bestuursopdracht subsidiebeleid
Naar aanleiding van het verschijnen van het rekenkamerrapport over het proces van subsidieverlening en het aflopen van de huidige subsidieverordening 2011 is het zinvol om een nieuwe subsidieverordening en actuele beleidsregels voor subsidieverstrekking op te stellen.
Besluit: Het college besluit:

1. de bestuursopdracht vast te stellen.

2. de bestuursopdracht ter besluitvorming aan te bieden aan de commissie BSM en raad.

Onderwerp: Bezwaar tegen het besluit van burgemeester en wethouders tot het opleggen van een last onder dwangsom inzake een laadbak en een zeecontainer op het perceel Meentweg 121 ten Eemnes. De commissie voor de bezwaarschriften heeft op 10 mei 2010 advies uitgebracht.
Besluit: Het college besluit om het advies van de commissie over te nemen en

- het bestreden besluit te herroepen;

- geen nieuw besluit hiervoor in de
plaats te nemen;

- het verzoek om vergoeding van kosten in de bezwaarfase als bedoeld in artikel 7:15 van de Awb af te wijzen

Onderwerp: Aanbestedingsdocumenten inzameling huishoudelijk afval: De AVU heeft voor de gemeente de aanbestedings-documenten inzameling huishoudelijk afval opgesteld. Volgens de aanbestedingsprocedure worden de documenten ter goedkeuring neergelegd bij het college. Besluit: Het college besluit akkoord tegaan met de inhoud van de aangeboden aanbestedingsdocumenten inclusief programma van eisen.

Portefeuille: Wethouder J. Schouten-de Boer

Onderwerp: Verordening afvoer hemel- / en grondwater: In het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) Eemnes is het gemeentelijk beleid vastgelegd voor de hemelwater- en grondwaterzorgplicht. Gemeenten hebben de mogelijkheid om per verordening regels te stellen aan de aanbieding van hemelwater en overtollig grondwater door perceeleigenaren. De modelbouwverordening en het bouwbesluit stellen alleen regels ingeval van bouwactiviteiten. Middels de verordening worden voor de bestaande situatie regels gesteld aan de aanbieding van hemelwater en overtollig grondwater. De VNG heeft een modelverordening opgesteld, die als basis daarvoor dient.
Besluit: Het college besluit:

1. De raad voor te stellen de verordening afvoer van hemelwater en grondwater vast te stellen.

2. Te starten met het voorbereiden van de gebiedsaanwijzing.
3. Op basis van een nadere inventarisatie van betreffende percelen aan te geven hoe hiermee om te gaan.