Gemeente Duiven


,9 miljoen: 1,9 miljoen vanaf 2011 + 2 miljoen vanaf 2012

De gemeente Duiven krijgt de komende jaren met forse bezuinigingen te maken. We staan aan de vooravond van de meest ingrijpende bezuinigingen ooit. Ten eerste omdat de gemeente Duiven een tekort heeft van 1,9 miljoen, waardoor bezuinigingen al vanaf 2011 noodzakelijk zijn. Daar bovenop krijgt Duiven - net als alle andere gemeenten in Nederland - te maken met flinke bezuinigingen van het Rijk. In deze extra Informeel pagina's leest u meer over de bezuinigingsvoorstellen die het college van B&W aan de gemeenteraad doet.

Brief aan belanghebbenden
Informeel Extra week 23 bezuinigingen
Perspectiefnota -Iedereen doet mee-

Bijl.: 1
b/bezuinigingsbrief-MG definitief.doc/1-06-10 Coll: Het bestuur van Postbus 6, 6920 AA Duiven
Kastanjelaan 3, Duiven
Telefoon (0316) 27 91 11
Fax (0316) 27 92 79
gemeente@duiven.nl
www.duiven.nl
Bankrelatie: B.N.G. 28 50 02 147
Uw brief van:
Uw kenmerk:
Ons nummer:
Datum: 4 juni 2010
Kopie aan: archief /
Onderwerp: bezuinigingen

Geacht bestuur,

Zoals u weet verkeert Nederland op dit moment in een zeer ernstige financieel-economische crisis. Het Rijk heeft grote bezuinigingen afgekondigd. Ook de gemeente Duiven ontkomt niet aan noodzakelijke bezuinigingen.
Hoe staat de gemeente ervoor?
Op 9 november 2009 is de meerjarenbegroting 2010-2013 vastgesteld. Deze meerjarenbegroting kent vanaf 2011 een tekort dat in 2013 oploopt naar 1,6 miljoen euro. Bij het opstellen van de meerjarenbegroting was nog geen rekening gehouden met de bezuinigingen die het Rijk de gemeente, naar wij verwachten, gaat opleggen. Het exacte bedrag dat het Rijk op de gemeente Duiven gaat bezuinigen is nog niet bekend. De bandbreedte ligt tussen 0 en 20%. In januari 2010 heeft de gemeenteraad van Duiven besloten uit te gaan van, vooralsnog, 10%. Dit betekent een extra bezuiniging van nog eens 2 miljoen euro bovenop het hiervoor al genoemde tekort van 1,6 miljoen vanuit de begroting 2010-2013. In zijn totaliteit betekent dit dat de gemeente een bezuiniging van 3,6 miljoen euro moet gaan realiseren. Inmiddels is dit bedrag zelfs opgelopen naar 3,85 miljoen euro in verband met structurele tekorten voortvloeiend uit de jaarrekening 2009 en de voorjaarsnota 2010 van de gemeente. Collegevoorstel
Als college van burgemeester en wethouders stellen wij de gemeenteraad voor om de bezuiniging van 3,85 miljoen in twee fases te verdelen. Voor fase één betekent dat ¤ 1,85 miljoen en voor fase twee ¤ 2 miljoen. Deze knip is gemaakt omdat de bezuiniging voor fase één een feit is. Dit tekort is vastgesteld in de meerjarenbegroting 2010-2013 en de bezuinigingen, om dit tekort weg te werken, moeten sowieso gerealiseerd worden. Over het bedrag genoemd in fase twee bestaat nog onduidelijkheid. Nog onduidelijk is hoe hoog het bedrag zal zijn en onduidelijkheid is er ook over de jaren waarin het bedrag bezuinigd dient te worden. Dit wordt bepaald door het nieuw te vormen kabinet na de komende Tweede Kamerverkiezingen.
b/bezuinigingsbrief-MG definitief.doc pagina 2
Het college gaat de raad nu bezuinigingsvoorstellen doen voor fase één en fase twee. De voorstellen voor fase één zijn concreet en worden vanaf het jaar 2011 ingevuld. De voorstellen voor fase twee zijn denkrichtingen om de verwachte bezuinigingen van 2 miljoen te kunnen realiseren. Die bezuinigingen worden vanaf het jaar 2012 doorgevoerd. Perspectiefnota
In de Perspectiefnota, die is bijgevoegd, kunt u lezen op welke beleidsterreinen er wordt voorgesteld te bezuinigen. Of, in het geval van fase twee, in welke richting er gedacht wordt de bezuinigingen te kunnen realiseren. U kunt tevens lezen welke impact de bezuinigingen hebben op u als burger, vereniging of instelling.
Procedure
De verdere procedure voor behandeling van de Perspectiefnota en de te realiseren bezuinigingen is als volgt:

- Op 21 juni 2010 aanvang 20.00 uur is er een openbare officiële hoorzitting in de raadzaal van het gemeentehuis. De gemeenteraad heeft een speciale hoorcommissie ingesteld die dan hoorzitting houdt. Tijdens de hoorzitting kunt u als inwoner, bestuurder en/of belanghebbende mondeling uw reactie inbrengen op de voorgenomen bezuinigingen. In verband met de mogelijk grote toeloop is bepaald dat elke spreker maximaal 10 minuten ter beschikking heeft. Dit is exclusief de eventueel te beantwoorden vragen. Indien u gebruik wenst te maken van de inspraak bij de officiële hoorzitting verzoeken wij u dit voor maandag 21 juni 2010 17.00 uur te melden aan de raadsgriffier. Dit kan per email m.gijsbers@duiven.nl of telefonisch (0316) 27 92 69. U wordt verzocht om uw inspraakreactie schriftelijk bij aanvang van de hoorzitting aan te reiken aan de raadsgriffier die secretaris is van de speciale hoorcommissie.

- Voorafgaande aan de openbare hoorzitting is er op 21 juni 2010 van 18.00 tot 20.00 uur een informele inloopavond in de hal van het gemeentehuis. In dit informele deel kunt u van gedachten wisselen met raadsleden en fractieassistenten over de voorgenomen bezuinigingen. Zoveel mogelijk raadsleden en fractieassistenten zijn aanwezig om u te woord te staan. Desgewenst staan een aantal vergaderkamers ter beschikking voor overleg. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.
- Tot slot houdt de gemeenteraad op 5 juli 2010 aanvang 20.00 uur in de openbare raadsvergadering een opiniërend debat, waarbij hij richtinggevende uitspraken zal doen over de door het college gedane bezuinigingsvoorstellen. Daarbij wordt de eventuele inbreng vanuit de informele gedachtewisseling en de officiële hoorzitting op 21 juni 2010 door de gemeenteraad in de afwegingen meegenomen. Let wel: er vindt op 5 juli geen besluitvorming plaats over de bezuinigingsvoorstellen.
- De uiteindelijke besluitvorming vindt plaats in de raadsvergadering op 8 november 2010 bij het vaststellen van de meerjarenbegroting 2011-2014. Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van Duiven,
secretaris burgemeester