Gemeente Bergen op Zoom


Miljoen euro subsidie voor Gageldonk-Best

De gemeente Bergen op Zoom heeft een miljoen euro subsidie binnengehaald voor de aanpak van Gageldonk-West. Het Rijk stelt de subsidie beschikbaar in het kader van de tweede tranche van het Budget 40+ wijken.

40+ wijken

Eerder stelde het Rijk geld beschikbaar voor de aanpak van wijken in 31 grootste gemeenten van Nederland die vallen onder het GroteStedenBeleid. Bergen op Zoom hoorde niet tot deze G31 en kon dus geen aanspraak maken op de beschikbare subsidie. Met name voormalig wethouder Adriënne Veraart vond dat Bergen op Zoom ondanks haar kleinere schaalgrootte wijken kent met een 'grote stedenproblematiek'. Wijken die bovendien enorme ontwikkelmogelijkheden hebben. Uiteindelijk werd Bergen op Zoom samen met een aantal andere gemeenten aangewezen als de zogenoemde 40+ wijken.

Extra impuls

Samen met 33 andere gemeenten is Bergen op Zoom uitgenodigd een verbeterplan op te stellen voor de leefbaarheid van Gageldonk-West. De wijken zijn geselecteerd op basis van cijfers uit de Leefbaarometer (www.leefbaarometer.nl). De Leefbarometer laat zien dat Gageldonk-West positief scoort, maar dat de wijk een extra impuls kan gebruiken op het gebied van onder meer veiligheid, publieke ruimte en sociale samenhang.

Van Gageldonk-West naar Gageldonk-Best

34 gemeenten dienden samen aanvragen in voor ruim 55 miljoen, terwijl er 30 miljoen te verdelen was. Bergen op Zoom krijgt daarvan dus een miljoen voor haar aanvraag 'Van Gageldonk-West naar Gageldonk-Best'. De gemeente heeft de aanvraag samen opgesteld en ingediend met de samenwerkingspartners in Gageldonk-West (Soomland / Wonen West Brabant).

Door de verkregen subsidie kunnen een aantal maatregelen en projecten, genoemd in het Projectenboek Gageldonk-West, eerder worden opgestart en uitgevoerd. Hierbij valt onder meer te denken aan buurtpreventie, een wijkontmoetingsruimte en het stimuleren van startende ondernemers.