Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Aanpak Gorecht-West gaat beginnen (persbericht 035, 2010)

Subsidieaanvraag 1 miljoen euro gehonoreerd
De projectaanpak voor Gorecht-West bestaat uit een omvangrijke aanpak op sociaal en fysiek gebied (zowel woningen als de openbare ruimte). In de afgelopen maanden heeft de gemeente Hoogezand-Sappemeer namens de gezamenlijke projectgroep Gorecht-West een subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie van VROM ter ondersteuning van de sociale pijler van de projectaanpak. Een speciale onafhankelijke externe commissie onder voorzitterschap van Doekle Terpstra heeft namens het ministerie de subsidieaanvragen op kwaliteit beoordeeld en het geld verdeeld onder de gemeenten. De waardering voor de aanpak van de sociale pijler in Gorecht-West heeft uit alle aanvragen de eerste positie behaald. Er is
1 miljoen euro subsidie toegekend.

Afgezien van de aanvragen voor de zogenoemde Vogelaarwijken is het de beste aanvraag van Nederland. Tellen de Vogelaarwijken ook mee, dan staat Hoogezand-Sappemeer op de nipte tweede plaats. Er zijn 34 gemeenten die aanvragen hebben ingediend bij het ministerie van VROM, waaronder 13 grote zogenoemde G31-gemeenten, beter bekend als de gemeenten met Vogelaarwijken. Hoogezand-Sappemeer kan door de toekenning in september 2010 daadwerkelijk starten met de wijkvernieuwing van Gorecht-West. Eerst de mensen en hun leefomgeving, daarna zijn pas de âstenenâ aan de beurt.Â
Â

In de wijkvernieuwing werken de volgende partijen samen: gemeente Hoogezand-Sappemeer, stichting Bewonerscommissie Gorecht-West, woningcorporatie Lefier, woningstichting Talma en stichting Kwartier Zorg en Welzijn. De externe commissie was lovend over de aanvraag met name op het gebied van de integraliteit, de effectiviteit en de betrokkenheid van de wijkbewoners. De plannen zijn gebaseerd op een analyse van de wijk die samen met de bewoners is opgesteld. Door zogenoemde huiskamergesprekken is een sterkte/zwakte analyse opgesteld die wordt gebruikt bij het opstellen van de plannen. Na de zomervakantie zullen ook de fysieke plannen samen met de bewoners worden opgesteld.

Â

Plan âSamen aanpakken in Gorecht-Westâ

De eerste stappen zijn gezet, door de toekenning van deze subsidieaanvraag. Er zullen de komende 4 jaar (2011-2014) verschillende activiteiten worden opgezet en uitgevoerd. Een speciale projectorganisatie zal de regie gaan voeren. De basis van alle activiteiten zal zijn dat bewoners hun eigen kracht aanwenden om verbeteringen te realiseren. Daar is hulp voor beschikbaar. Er zullen veel contacten met bewoners gaan plaatsvinden. Dat uit zich in veel huisbezoeken. Andere concrete voornemens zijn:


- een werkproject voor huishoudelijke hulp


- een wijkwerkplaats


- uitbreiding van het project Kinderen tellen mee


- meer samenhangend aanbod van en voor schoolgaande jeugd

Â

De totale investeringskosten van de wijkvernieuwing komen voor rekening van de gemeente en de corporaties. Naast de 1 miljoen subsidie van het ministerie van VROM is er ook door de provincie een subsidie van ⬠160.000 toegekend. De subsidietoekenning is grotendeels bestemd voor de sociale aanpak voorafgaand aan de fysieke herstructurering. Een groot deel van de huurwoningen, met name van woningcorporatie Lefier, zal aangepakt moeten gaan worden. In ieder geval zal Lefier het onderhoud aan haar woningen de komende tijd gewoon uitvoeren en reparaties en herstelwerkzaamheden waar nodig uitvoeren.

Â

Problemen op het gebied van werk, inkomen scholing worden in samenhang aangepakt. Per gezin 1 plan is de doelstelling. Er zal uiteraard ook oog zijn voor de gezamenlijke ontwikkeling van een wijkvisie. Hoe gaat fysiek het nieuwe Gorecht-West er in de toekomst uitzien? De invulling van de woningvoorraad, de openbare ruimte, wijkvoorzieningen etcetera krijgen daarin een nadrukkelijke plek.

Â

Met dit project verbinden de partijen zich om van Gorecht-West weer een prachtige en leefbare wijk te maken waar bewoners plezierig en met een veilig gevoel wonen en leven, waar ze (extra) kansen krijgen en benutten om zelf een stap vooruit te zetten.