Rochdale


8 juni 2010
Bijzondere winterportretten in infocentrum wijk Jeruzalem

In de Amsterdamse wijk Jeruzalem wordt op 9 juni een bijzondere fototentoonstelling geopend getiteld: Winter in Jeruzalem. Negen bewoners en ondernemers in deze wijk hebben geposeerd voor fotograaf Jos de Vos, en laten hun favoriete plek zien. De 92-jarige mevrouw Seelemeijer zal door haar foto op te hangen de expositie officieel openen.

Doel van deze tentoonstelling is om het informatiecentrum onder de aandacht te brengen. In het informatiecentrum kunnen alle bewoners en geĂŻnteresseerden advies en informatie krijgen over de vernieuwing van de wijk Jeruzalem. De komende jaren wordt deze wijk ingrijpend gerenoveerd en deels vernieuwd.

Spreekuur
In het centrum houden verschillende partijen spreekuur. Woningstichting Rochdale, De Key, stadsdeel Oost, de bewonerscommissie, zorginstelling Dynamo en het wijksteunpunt voor ouderen. Bewoners kunnen zonder afspraak binnen lopen. Het infocentrum is een initiatief van stadsdeel Oost, Woonstichting De Key en Woningstichting Rochdale.

Rijksmonument
Een deel van de wijk Jeruzalem in Amsterdam-Oost kreeg als eerste naoorlogse wijk de status van Rijksmonument vanwege zijn bijzondere architectuur en stedenbouw. Minister Plasterk kende begin dit jaar deze status toe tijdens een bezoek aan de wijk. Hij hing onder meer een nieuwe gevelplaat op, en reed in een rode Daf een ritje door de wijk.

Vernieuwing noodzakelijk
Na ruim vijftig jaar voldoen de woningen in Jeruzalem niet meer aan de eisen van deze tijd. Een fysieke ingreep van restauratie en deels sloop is daarom noodzakelijk. Het streven is de woningen in Jeruzalem duurzamer en energiezuiniger te maken. Alle betrokken partijen hebben in dit planproces rekening gehouden met de cultuur- en bouwhistorische waarden en de betekenis van de wijk. De stedenbouwkundige structuur en de tuindorpgedachte blijven zo behouden..

U bent van harte uitgenodigd om de opening van de bewonersexpositie in Jeruzalem bij te wonen. Adres: Ingenhouszhof 7-11 in stadsdeel Oost. Aanvang: 16:00 uur


-o-o-