Politie Haaglanden

Persberichten 9 juni

haaglanden, 09-06-2010

Getuigen overval Jamin gezocht
Den Haag De politie zoekt getuigen van een overval op de Jamin aan de Kling op dinsdag 8 juni. Vier jongens liepen rond 12.30 uur de winkel binnen, bedreigden het aanwezige personeel en probeerden met geweld geld los te krijgen. Het viertal had daarvoor al een tijdje rondgehangen in de buurt van de Kling. Tijdens de overval droegen drie jongens een bivakmuts en één van hen een capuchon. Zij waren allemaal in het zwart gekleed.
Bent u getuige geweest van deze overval of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de daders? Heeft u de vier jongens voor 12.30 uur in de buurt van de Kling gezien, of heeft u ze na de overval zien vluchten? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Ypenburg-Leidschenveen via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Man met vuurwapen aangehouden
Den Haag - Agenten waren dinsdag 8 juni in het Bokkefortpark vanwege een melding over problemen met een groepje jeugd. Terwijl zij in gesprek waren met de jeugd, het probleem bleek inmiddels al te zijn opgelost, hoorden de agenten plotseling een knal. Omdat de agenten direct dachten aan een schot met een vuurwapen, snelden zij naar de plek waar de knal vandaan was gekomen. Daar zagen zij een man die wegrende op het moment dat zij hem aanriepen. Nadat zij de man korte tijd uit het oog verloren, zagen ze hem op de Dr. H.P. Bremmerstraat lopen. Opnieuw riepen zij hem aan en toen hij daarop niet reageerde, loste één van de agenten een waarschuwingsschot. De man vluchtte een woning binnen waarna de agenten de omgeving afzetten in afwachting van versterking. In de woning hielden zich twee mannen en twee vrouwen op. De echtgenote van één van de mannen, die inmiddels ook ter plaatse was, slaagde erin het viertal de woning 'uit te praten' waarna de vier werden aangehouden. In de woning is gezocht naar een vuurwapen, maar werden alleen een nepvuurwapen en wat schothagelpatronen aangetroffen. Het park werd door de politie uitgekamd, maar daarbij is niets aangetroffen. De twee mannen, Haagse mannen van 30 en 44 jaar, zitten nog vast voor verhoor. De 2 vrouwen zijn inmiddels in vrijheid gesteld. De recherche onderzoekt de zaak.

Jongeren belemmeren agenten
Den Haag Het aanspreken van een groep jongeren in de Vosstraat liep dinsdag 8 juni rond 14.00 uur uit de hand. Toen een agent een groepje jongeren op hun gedrag aansprak, wilde één van hen weglopen. Toen hij moest blijven staan voor de identiteitscontrole, begon hij te schreeuwen. Uiteindelijk begonnen nog twee jongens het werk van de agent te belemmeren. Het drietal beledigde de agent. Toen de politie besloot om hen aan te houden, liep dit uit op duw en trekwerk. Een agent moest pepperspray gebruiken om de jongeren onder controle te krijgen. De drie Hagenaars in de leeftijd van 17 tot en met 19 jaar zijn voor verhoor naar het politiebureau overgebracht. Al geruime tijd ondervindt de buurt overlast van jongeren die overlast veroorzaken in portieken en in een speelgelegenheid voor kinderen. Het gaat om geluidsoverlast, nuttigen van alcoholhoudende drank en het vervuilen van de woonomgeving. Om deze overlast te bestrijden, surveilleert de politie extra in deze buurt.

Verjaardag in de cel
Den Haag Een Haagse die woensdag 9 juni haar 35-jarige verjaardag viert, werd een dag eerder aangehouden in verband met een winkeldiefstal. Als gevolg daarvan viert zij haar verjaardag in de cel. De vrouw werd dinsdag 8 juni 15.15 uur betrapt toen zij samen met een 23-jarige vrouw probeerde kleding te stelen uit een winkel aan de Spuistraat. De 35-jarige had haar kinderen van 1, 14 en 16 jaar bij zich. Beveiligingspersoneel betrapte de vrouwen en droegen hen over aan de politie. De politie nam een geprepareerde tas van de vrouwen in beslag. Beiden zitten nog vast, de kinderen zijn op eigen gelegenheid naar huis gegaan.

Twee aanhoudingen na achtervolging
Den Haag De politie kon dinsdag 8 juni rond 21.30 uur na een achtervolging twee mannen (17 en 21) uit Den Haag aanhouden op verdenking van diefstal c.q. heling van een scooter. De achtervolging begon toen de mannen, die samen op een scooter reden, een stopteken van agenten negeerden en er op de scooter vandoor gingen. Op de Miquelstraat sprongen de verdachten van de scooter af en zetten hun vlucht te voet verder. De bestuurder kon even later nabij het Lorentzplein worden aangehouden door een agent in burger. De tweede verdachte werd even later aangehouden op de kruising van de Isinghstraat met de Oudemansstraat. De scooter waar de mannen op reden, bleek van diefstal afkomstig te zijn. Beide mannen zitten vast voor verhoor.

Hulpvaardige echtgenoot
Den Haag Nadat een 25-jarige Haagse tot tweemaal toe voor haar rijexamen was gezakt, verloor haar 29-jarige partner kennelijk het vertrouwen in het gilde der rijdocenten. De man besloot zijn vriendin zelf rijles te gaan geven. Hij zette dinsdag 8 juni zijn vrouw achter het stuur, hun twee kleine kinderen op de achterbank en nam zelf plaats op de bijrijdersstoel. Omstreeks half twee s middags zagen politieagenten de auto over de Waldeck Pyrmontkade rijden. Niet alleen viel hen de zenuwachtige rijstijl van de vrouw op, ook vertoonde de voorruit van de auto een grote scheur. Toen de agenten de auto lieten stoppen en bleek dat de vrouw niet over een rijbewijs beschikte, kreeg zij daarvoor een bekeuring. Haar vriend kan een proces-verbaal tegemoet zien, omdat hij rijles gaf zonder daartoe bevoegd te zijn.

Boze brommerrijder
Den Haag Een 31-jarige Hagenaar raakte dinsdag 8 juni danig over zijn toeren toen een motoragent zijn brommer controleren. De agent zag de man omstreeks één uur s middags hard door de Grote Marktstraat rijden en sprak hem bij een verkeerslicht op de Prinsegracht aan. De agent vroeg de brommerrijder mee te komen naar het politiebureau honderd meter verderop, om te controleren of de brommer harder kon rijden dan is toegestaan. De man had kennelijk haast, want direct wilde hij door rood naar het bureau rijden. Toen de agent de man sommeerde om te wachten op groen licht, reageerde deze geïrriteerd. Hij pakte zijn telefoon en begon te bellen, ook toen het verkeerslicht inmiddels op groen stond. De motoragent vroeg de Hagenaar vervolgens meerdere keren om naar het bureau te rijden. Toen hij bleef weigeren, werd de man aangehouden en met een politieauto naar het bureau gebracht. Daar kreeg hij een bekeuring voor het niet voldoen aan een bevel. Omdat de brommer inderdaad harder kon rijden dan toegestaan, kreeg de 31-jarige ook hiervoor een bekeuring.

Wrak van een aanhanger
Den Haag De politie ontdekte dinsdag 8 juni rond 09.00 uur tijdens een controle op de Archimedesstraat dat een aanhanger in zeer slechte staat verkeerde. De reden van controle was het feit dat een automobilist in de aanhanger zand vervoerde dat niet was afgedekt. Bij controle bleek dat de banden niet goed waren. Maar dat was niet het enige mankement: een velg bleek ingedeukt, de kabel voor de losbreekremrichting was doorgesleten, het neuswiel was defect en rondom zaten meerdere beschadigingen. De politie nam het kentekenbewijs van de aanhanger in beslag en gaf de bestuurder een aantal bekeuringen. De 61-jarige bestuurder uit Bodegraven liet de aanhanger dezelfde dag nog repareren. Na een herkeuring s avonds bij het politiebureau kreeg hij zijn kentekenbewijs weer terug.

Twee jongens betrapt met gestolen scooter
Den Haag De politie hield dinsdag 8 juni rond 21.45 uur twee jonge Hagenaars (16 en 17) aan die op een gestolen scooter reden. Agenten zagen de jongens zonder helm rijden op de Calandstraat. Toen de agenten de jongens vervolgens op de Calandkade wilden bekeuren voor het rijden zonder helm, ontdekten zij dat de scooter vermoedelijk gestolen was. De jongens werden aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Na contact met de rechtmatige eigenaar bleek de scooter inderdaad enkele uren eerder gestolen te zijn.

Hennepkwekerij
Rijswijk - In een woning aan de Torenstraat trof de politie woensdag 8 juni om 15.30 uur een hennepkwekerij aan. Verdeeld over twee kamers stonden 223 verdorde stekjes met daarbij de benodigde apparatuur die voor het kweken van hennep nodig is. Tevens bleek er stroom voor de hennepkwekerij te zijn afgetapt. De 55-jarige eigenaar van de woning had de etage verhuurd en ging poolshoogte nemen nadat hij over de afgelopen maand geen huur meer had ontvangen. Eenmaal in de woning zag hij de spullen en waarschuwde daarop de politie. Alle stekjes en apparatuur worden vernietigd.

Diesel uit brandstoftanks weggenomen
Naaldwijk Een 23-jarige medewerker van een aannemersbedrijf deed dinsdag 8 juni aangifte van diefstal van 200 liter diesel. Die ochtend was gebleken dat uit de brandstoftanks van een hoogwerker en een vorkheftruck bleek de diesel te zijn gestolen. Hierbij is in een van de tanks een gat geboord. De dag ervoor was er nog getankt. Heeft u informatie over deze diefstal? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Westland via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Babbeltruc
Wateringen Een 87-jarige vrouw was vrijdag 4 juni slachtoffer van een babbeltruc. Omstreeks
16.00 uur belde een man bij haar woning aan en vroeg of hij even zijn moeder mocht bellen. De nietsvermoedende vrouw liet de onbekende man in de deuropening staan om voor hem een telefoon te pakken omdat hij zei dat hij deze niet bij zich had. Toen de vrouw terugkwam bij de deur, stond de man verder in het halletje en nadat hij had gebeld, verliet de man zonder iets te zeggen de woning. Later kwam de vrouw erachter dat er een mapje met sleutels uit het halletje was verdwenen. De vrouw heeft aangifte gedaan.
Politie Haaglanden waarschuwt nadrukkelijk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc.
Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Vrouw gewond bij aanrijding
Zoetermeer Bij een aanrijding op de kruising Edelsteensingel met de 4e Stationsstraat raakte een 69-jarige fietsster licht gewond toen zij werd aangereden door een vrachtwagen. Ter hoogte van de kruising, waar men bezig is met wegwerkzaamheden, stond een vrachtwagen geparkeerd waardoor het slachtoffer een naderende vrachtwagen niet zag aankomen. Ook de chauffeur van de vrachtwagen zag de vrouw op de fiets over het hoofd. Het slachtoffer is vervoerd naar een ziekenhuis waar geconstateerd werd dat het letsel mee viel.