Senternovem

09-06-2010 |

Extra budget voor energieneutrale gebouwen

Extra VROM/WWI subsidie voor twee scholen en twee kantoren

VROM/WWI heeft bijna 1,5 miljoen euro extra vrijgemaakt om meer projecten voor energieneutrale gebouwen te kunnen subsidiëren. Door dit extra bedrag worden twee renovatieprojecten van kantoren en twee nieuwbouwscholen ondersteund. Het budget is een aanvulling op de 5 miljoen euro die eerder al was toegekend aan projecten uit de UKP NESK tender. Deze projecten ontvangen, afhankelijk van de mate van energiebesparing, een subsidie van maximaal EUR 500.000,-.

Meer renovatie
Al eerder waren tien projecten gesubsidieerd met UKP NESK geld. Daarbij was één renovatieproject. Door meer budget vrij te maken worden nu twee extra renovatieprojecten gesubsidieerd, en wordt ook meer recht gedaan aan de hoge kwaliteit van de inzendingen (bekijk de lijst met alle gehonoreerde projecten).

VROM/ WWI heeft nu in totaal bijna 6,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze praktijkprojecten. Met deze tender wil VROM de sector stimuleren in de omslag naar energieneutraal bouwen, zoals afgesproken in het Lente-akkoord en de Innovatieagenda energie Gebouwde Omgeving. De tender is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Agentschap NL, ministerie VROM/WWI en Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving.

Twee scholen, twee kantoren
De twee extra schoolprojecten die hun aanpak "naar energieneutraal" in de praktijk kunnen beproeven zijn DSK-II te Haarlem en Het Klaverblad te Amsterdam. De twee kantoorrenovaties die worden gesubsidieerd zijn de renovatie van het provinciehuis van Noord-Holland en "De Tempel" in Den Haag. Naast maatregelen om de energievraag vergaand te reduceren kenmerken de projecten zich door de inzet van duurzame energie in diverse vormen. Goed gebruik van daglicht, toepassing van warmtepompen voor verwarming en koeling, zonnecellen voor elektriciteit Bij de Duurzame Tempel gaat het om een renovatie op basis van het WarmBouwen concept, waarbij de muren op de gemiddelde omgevingstemperatuur worden gehouden.

Leren van ervaringen
Belangrijk doel van de NESK regeling is om te leren van ervaringen met verdergaand energiezuinig bouwen. Niet alleen technische innovaties en combinaties, maar ook nieuwe vormen van samenwerking, prestatiecontracten, of financieringsconstructies zijn essentieel om de stap naar energieneutrale gebouwen op grotere schaal te kunnen maken.

Agentschap NL biedt elk project ondersteuning en er vindt uitgebreide monitoring van alle projecten plaats. Daarnaast zijn er diverse activiteiten om uitwisseling van ervaringen tussen de projecten onderling te bewerkstelligen. Tenslotte worden leerervaringen ook voor derden beschikbaar gesteld. Hiermee wil de overheid de markt stimuleren om gebouwen energiezuiniger te maken en te verduurzamen. Wijzigingsdatum |

09-06-2010