Gemeente Nijmegen

Resten Wiemelpoort aangetroffen in de Broerstraat


09/06/2010

Bij de rioleringswerkzaamheden in de Broerstraat zijn vandaag resten aangetroffen van de Wiemelpoort die in 1860 is afgebroken. De poort met daarop een windmolen (Wiemelpoort is een samentrekking van Windmolenpoort) werd vermoedelijk in de eerste helft van de 13^e eeuw gebouwd. Toen de stad zich uitbreidde en de Wiemelpoort midden in de stad kwam te liggen, werd de voorpoort gesloopt en de windmolen ontmanteld. Het gebouw werd daarna gebruikt als gevangenis.

Tot komend najaar voeren archeologen van de gemeente Nijmegen onderzoek uit op Plein 1944 en de Scheidemakershof en kijken ze mee bij de grondwerkzaamheden die op en in de omgeving van het plein worden uitgevoerd voor de herontwikkeling van Plein 1944.

De afgelopen maand is op de Scheidemakershof ook al de natuurstenen bestrating en stoeprand teruggevonden van (vermoedelijk) de Scheidemakersgas. Deze gas liep omhoog in de richting van de Stikke Hezelstraat en Grote Markt. Ook zijn verschillende bakstenen funderingen aangetroffen van vakwerkhuizen die vermoedelijk dateren uit de veertiende eeuw. De onderzoekers hebben resten aangetroffen van verbrand leem en hout. Verder zijn twee ronde beerputten (afvalputten) aangetroffen, die nu verder onderzocht worden. De archeologen verwachten hierin veel gebruiksvoorwerpen aan te treffen. Onder de middeleeuwse laag op de Scheidemakershof verwachten de onderzoekers nog een goed intact Romeins niveau. Deze laag zal de komende tijd nog onderzocht worden.

Aan de westkant van Plein 1944 zijn funderingsresten opgegraven van de huizen die aan weerszijden van de Oude Varkensmarkt lagen. Daarnaast zijn er verschillende beerputten en kelders aangetroffen. Ook is de Oude Varkensmarkt (de toenmalige riolering) teruggevonden. Vermoedelijk is het Romeinse niveau op het plein niet meer aanwezig (afgetopt, vergraven). De middeleeuwse stadsmuur is nog niet aangetroffen. Mogelijk is de muur bij de afbraak in 1526 volledig uitgebroken. Het kan ook zijn dat de muur iets verder naar het zuiden ligt, ter hoogte van de huidige Platanen. Ook kan hier de middeleeuwse stadsgracht worden aangetroffen en de huizen die langs de Zeigelbaan hebben gelegen.

De vondsten die gedaan worden op Plein 1944 en de Scheidemakershof worden tentoongesteld in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis in de Mariënburgkapel. Hier is tot 28 augustus de expositie `De Verborgen Wereld van Plein 1944' te zien.