Waterschap Groot Salland

"Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland".

SALLAND WATERPROOF
Persbericht

Waterschap Groot Salland en LTO Salland starten het project Salland Waterproof. Dit project heeft als doel boeren en het waterschap gezamenlijk oplossingen te laten zoeken voor de opgaven die zijn gesteld in de Europese Kaderrichtlijn water. Salland Waterproof wordt uitgevoerd in het stroomgebied van de Heinose Vloedgraven, tussen het Overijssels Kanaal en de rondweg Heino. Op 8 juni is in een bijeenkomst met de boeren in het gebied een startbijeenkomst gehouden.

Het Waterschap Groot Salland moet een aantal wateropgaven uitvoeren. De Europese Kaderrichtlijn water richt zich op de ecologische kwaliteit van het water. WB 21 heeft als doel om wateroverlast als gevolg van hevige neerslag te voorkomen door meer waterberging aan te leggen. Dit alles heeft gevolgen voor de landbouw. Er is grond nodig om berging te creëren en om natuurvriendelijke oevers aan te leggen.

De grote vraag waar de boeren en het waterschap voor staan is hoe deze opgaven zo goed en praktisch mogelijk kunnen worden geïmplementeerd. Om deze vraag te beantwoorden is een pilotproject Salland Waterproof opgezet. In samenwerking met de boeren, vertegenwoordigd door LTO Salland, zal het waterschap initiatieven ontplooien om te komen tot een geïntegreerde aanpak. LTO Salland en Waterschap Groot Salland hebben in het recente verleden gezamenlijk een oplossing bedacht voor erfafspoelwater. Deze oplossing kan een van de maatregelen zijn die toegepast wordt in het project.

Er is een praktijkbegeleider aangezocht die samen met de boeren op hun bedrijf zoekt naar maatregelen die gunstig zijn voor de waterkwaliteit en praktisch in te passen zijn in de bedrijfsvoering. Het blijkt dat de boeren in het gebied verschillende maatregelen en oplossingen bedenken die uitvoerbaar kunnen zijn. Hierbij kan gedacht worden aan mais telen op gescheurd grasland met aangepaste bemesting en het toepassen van vloeibare kunstmest, dat veel nauwkeuriger gedoseerd kan worden dan de traditionele kunstmestkorrels. Ook zijn er die ervaring opdoen met het toedienen van een toevoegmiddel aan de mest waardoor de uitspoeling vermindert. En er wordt gedacht om de bezinksloot voor het erfafspoelwater te combineren met de aanleg van een berging. Daar waar mogelijk worden effecten gemonitord

Het waterschap zal aanpassingen doorvoeren in de Heinose Vloedgraven. Daarbij gaat het om het breder en ondieper maken van de watergang, waarbij het waterpeil niet zal worden aangepast. Voornaamste doel hierbij is om te zorgen dat er meer water in het gebied wordt vastgehouden en er minder snel verdroging plaatsvindt. Verder wordt onderzocht of er maatregelen kunnen worden uitgevoerd in kavelsloten en greppels. Bijvoorbeeld het aanleggen van een rietkraag, om een soort helofytenfilter te maken.

In het project wordt gebruik gemaakt van de kennis die er is bij WUR Wageningen en bij de Unie van Waterschappen. Her en der in het land is er onderzoek gedaan naar factoren die van invloed zijn op de waterkwaliteit. In het project Salland Waterproof wordt getracht een geïntegreerd pakket van maatregelen op te zetten om de gestelde doelen te kunnen halen, met behoud van toekomstperspectief voor de landbouw.

Meer informatie: Rudie Freriks (LTO Salland) 06-22087122, Klaas Jansen (Waterschap Groot Salland)038- 4557200






---- --