Socialistische Partij

SP-kopman vraagt marktgangers: Op z'n Ruttes of op z'n Roemers?


08-06-2010 * Emile Roemer gaat om 12:00 uur de Rotterdamse Centrummarkt (op de Binnenrotte) op om mensen de vraag voor te leggen: doen we het op z'n Ruttes of op z'n Roemers? In de laatste fase van de campagne is de tegenstelling tussen links en rechts steeds meer gepersonifieerd in het debat tussen Mark Rutte en Emile Roemer.

Rutte en Roemer bieden de duidelijkste keuzes als het gaat om de uitweg uit de crisis. Zij oefenen bovendien een opmerkelijke aantrekkingskracht op de kiezers uit. In de week na de raadsverkiezingen werd de VVD gepeild op 22 zetels en de SP op 9. Nu scoort Rutte in de laatste NIPO-peiling 36 zetels en Roemer 15. Beiden hebben de positie van hun partij dus met meer dan 50% verbeterd. Volgens onderzoek van mediabureau Clipit wordt er op internet zeer positief geschreven over Emile Roemer. Met bijna 30% liet hij iedere andere lijsttrekker ruim achter zich in de sentimenten top 5 van deze week. Hoewel vóór de eerste debatten bijna niet (positief) over hem geschreven werd, heeft hij de nummer één positie nu al voor de tweede keer op rij in handen.

Opmerkelijk is dat beide voormannen elkaar steeds vriendelijk en respectvol bejegenen terwijl hun standpunten diametraal tegenover elkaar staan. Die nieuwe manier van campagnevoeren lijkt voor veel kiezers een verademing. Gisteren in het EenVandaagdebat noemde Rutte Roemer de beste lijsttrekker, waarna Roemer zich excuseerde toen hij Rutte aanwees als de 'politiek slechtste keuze' aanstaande woensdag. In het debat wees Rutte spottend op Roemers 'sociale heilstaat' als de tegenpool van zijn liberale opvattingen. Roemer vergeleek Rutte met een tuinman die een jong plantje (de kwetsbare economie) geen water geeft maar te lijf gaat met een gigantische tuinschaar. Eerder bracht Roemer zijn relatie met Rutte beeldend onder woorden: "Mark is een leuke jongen met een fout programma."

Roemer krijgt vanmiddag ondersteuning van SP-huisband Spic 'n Span en vrijwilligers van de Rotterdamse SP-afdeling.