Gemeente Culemborg

Verenigingen presenteren seniorvriendelijke plannen

Na een aantal bijeenkomsten...

De cursus 'Verzilver je Club' vond de afgelopen weken plaats bij sportvereniging Kunst en Kracht in Culemborg. De cursus geeft sportverenigingen inzicht in de doelgroep senioren en de mogelijkheden bij de eigen vereniging. De deelnemende verenigingen hebben actieplannen opgesteld om hun vereniging seniorvriendelijk(er) te maken. De Gelderse Sport Federatie verzorgde de cursus in opdracht van de gemeente Culemborg.

Tijdens de vier bijeenkomsten werd ingegaan op vragen als `Wat beweegt een senior om zich bij een vereniging aan te sluiten?', `Wie is de oudere sporter?' en `Hoe bereik ik deze groep?'. Het doel van de cursus is het seniorvriendelijk(er) maken van sportverenigingen. Hierbij kan gedacht worden aan de toename van het aantal lidmaatschappen van senioren bij de verenigingen en meer senioren die vrijwilligerswerk verrichten binnen de vereniging. De deelnemende verenigingen waren sportvereniging Kunst en Kracht, atletiekvereniging Statina en de vereniging 55+ in Beweging.

Actieplannen
De sportverenigingen zijn de afgelopen weken aan de slag gegaan met het schrijven van een actieplan voor hun eigen vereniging. Deze plannen werden bij de laatste bijeenkomst besproken en gepresenteerd aan elkaar. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een aantal acties die de verenigingen concreet gaan uitzetten.

`Nog bewuster van de senioren'
De reacties na de cursus waren zeer positief. Deelnemers geven aan zich nog bewuster van de huidige en toekomstige senior te zijn en hoe belangrijk het is om hen in beweging te krijgen en te houden. Kunst en Kracht-voorzitter Herman van Sermondt: "Wij willen dat zowel jongeren als ouderen zich thuis voelen bij de fusievereniging Kunst & Kracht en Kracht en Vriendschap.De nieuwe fusievereniging zal het accent, door een op te richten seniorencommissie, ook richten op de oudere doelgroep". Het motto hierbij is: `Je bent nooit ouder dan een dag, morgen begin je weer opnieuw' (Jules Deelder). De vereniging 55+ in Beweging, die zich al volledig op de genoemde doelgroep richt, geeft aan beter inzicht te hebben in de richting die de vereniging op wilt gaan. Er is structuur aangeboden met een aantal tips die binnen de vereniging goed gebruikt kunnen worden.

Meer informatie
Voor meer informatie over de cursus Verzilver je Club voor de Gelderse sportverenigingen, kunt u contact opnemen met Ellen Korstanje van de Gelderse Sport Federatie via 06-53964945 of per e-mail ellen.korstanje@gelderland-sport.nl