KPMG

Vermogensbeheerders zien vooral kansen in nieuwe regelgeving

09|06|10 - Een grote meerderheid ziet vertrouwen en transparantie als dé uitdagingen waarmee zowel regelgevers als vermogensbeheerders de komende jaren geconfronteerd zullen worden.

Vermogensbeheerders zien de nieuwe regelgeving die op hen afkomt met veel vertrouwen tegemoet. Ze verwachten dat de sector er de komende drie tot vijf jaar sterker door zal worden, dat het investeringsklimaat zal verbeteren en dat het vertrouwen van investeerders door de regelgeving zal terugkeren.

Een grote meerderheid ziet vertrouwen en transparantie als dé uitdagingen waarmee zowel regelgevers als vermogensbeheerders de komende jaren geconfronteerd zullen worden. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder vermogensbeheerders in de Verenigde Staten, Azië en Europa.

De vermogensbeheerders geven aan in toenemende mate op zoek te zullen gaan naar nieuwe wegen om zowel te voldoen aan alle wet- en regelgeving als de kosten te verlagen en de transparantie te vergroten. "Gezien het feit dat vermogensbeheerders weinig ruimte hebben om hun tarieven te verhogen, zullen zij vooral op zoek gaan naar meer efficiency en kostenbesparende maatregelen", zegt Heleen Rietdijk van KPMG Financial Services.

Rietdijk: "Tegelijkertijd zal regelgeving die gericht is op toenemende kapitaalsvereisten zorgen voor een verplaatsing van liquiditeit in de markt en vermogensbeheerders ertoe dwingen meer eigen kapitaal te reserveren om deze verplichtingen te dekken. Het wordt dan ook lastiger om geld te verdienen."

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat veel vermogensbeheerders op zoek zijn naar kostenreductie en mogelijkheden om de opbrengsten te verhogen door een innovatief productaanbod. Rietdijk: "Hoewel een meerderheid van de vermogensbeheerders van mening is dat meer regelgeving productinnovatie in de weg staat, is er volgens de beheerders een aantal voorschriften dat flexibiliteit biedt op het gebied van de product- en investeringstrategie.

Een goed voorbeeld hiervan is UCITS, de Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities. De beheerders vinden echter dat de mogelijkheden ervan nog niet ten volle worden benut."

Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat veel bedrijven verwachten dat zij talentvolle werknemers zullen overplaatsen naar andere ontwikkelde markten waar zij kunnen profiteren van een lager belastingregime dat een hogere levensstijl biedt en concurrerende belastingtarieven.

Daarnaast denken veel vermogensbeheerders dat de toenemende regelgeving tot meer fusies en overnames zal leiden omdat kleinere firma's op zoek gaan naar schaalvoordelen om de kosten van regelgeving te verminderen.

Tegelijkertijd kunnen beheerders die in hun werk bepaalde beperkingen kennen ervoor kiezen een deel van hun activiteiten af te stoten. Daarmee zijn zij verlost van de toenemende last van regelgeving en scheppen zij mogelijkheden voor de marktleiders om hun positie verder te versterken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2010 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857, is a subsidiary of KPMG Europe LLP and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative ('KPMG International'), a Swiss entity. All rights reserved.