Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Presentatie Handreiking bestuurskrachtonderzoek

9 juni 2010

Staatssecretaris Bijleveld heeft tijdens het VNG-congres de handreiking bestuurskrachtonderzoek gepresenteerd. Zij deed dit mede namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen. De handreiking biedt overheidsorganisaties handvatten en concrete tips voor het uitvoeren van bestuurskrachtonderzoek.

Een gedeelde ambitie om binnen het openbaar bestuur op alle niveaus te werken met bestuurskrachtonderzoek ligt aan de handreiking ten grondslag. De handreiking geeft in het kort weer wat de toegevoegde waarde is van een bestuurskrachtonderzoek, welke uitgangspunten worden gehanteerd en er zijn ook praktijkervaringen beschreven. Het gaat ook in op bestuurskrachtonderzoek als een belangrijk instrument om het leer- en ontwikkelproces binnen de overheden te stimuleren en te versterken. Bestuurskrachtonderzoek is als een spiegel die wordt voorgehouden en vraagt dus om durf, openheid en bereidheid verantwoording af te leggen over het eigen handelen. Op basis van de resultaten kan de organisatie concrete maatregelen nemen om de uitvoering van taken te verbeteren. De handreiking is zowel bedoeld voor organisaties die nog niet eerder met dit type onderzoek hebben kennisgemaakt als voor organisaties die al een bestuurskrachtonderzoek hebben uitgevoerd.

Meer informatie over bestuurskrachtonderzoek is te vinden op www.minbzk.nl/programmakrachtigbestuur (extern) en KING www.kinggemeenten.nl (extern) .