Rechtbank Arnhem


Verordening Langdurigheidstoeslag gemeente Nijmegen in strijd met bedoeling wetgever

Arnhem, 9 juni 2010 - De rechtbank Arnhem heeft geoordeeld dat toepassing van de Verordening Langdurigheidstoeslag 2009 van de gemeente Nijmegen in het geval van betrokkene strijdig is met de bedoeling van de wetgever.

Langdurigheidstoeslag is een uitkering die eenmaal per jaar wordt verstrekt aan iemand die langdurig heeft moeten rondkomen van een laag inkomen en geen uitzicht heeft op een hoger inkomen. Vanaf 1 januari 2009 bepaalt de gemeenteraad wat wordt verstaan onder een âlangdurig laag inkomenâ en âgeen zicht op inkomensverbeteringâ.

Met ingang van 1 januari 2009 is artikel 36 van de Wet werk en bijstand gewijzigd. De rechtbank leidt uit de wetsgeschiedenis van dit artikel af dat het niet de bedoeling van de wetgever is geweest om de mogelijkheid open te laten dat personen die onder de oorspronkelijke regeling recht hadden op langdurigheidstoeslag, daarvan onder de nieuwe (lokale) regeling uit te sluiten.

De rechtbank stelt vast dat dit in het geval van betrokkene wel is gebeurd door de klaarblijkelijke en niet nader gemotiveerde keuze van de gemeenteraad van Nijmegen om personen als betrokkene buiten de reikwijdte van de langdurigheidstoeslag te houden.

De definitie van het begrip âlaag inkomenâ in de Verordening is een inkomen dat niet hoger is dan 100 % van de toepasselijke bijstandsnorm. Betrokkene heeft gedurende een reeks van jaren van een minimaal inkomen moeten rondkomen, maar bij de aanvraag van de langdurigheidstoeslag een marginaal hoger inkomen genoten dan de toepasselijke bijstandsnorm.

Betrokkene heeft een WAO-uitkering en in zijn geval leidt dat ertoe dat overschrijding van de bijstandsnorm met ongeveer ⬠180 per jaar een verlies van ⬠350 aan langdurigheidstoeslag tot gevolg heeft. Betrokkene gaat er dus per saldo fors op achteruit zonder dat er sprake is van enig zicht op inkomensverbetering.

De rechtbank heeft aanleiding gezien zelf in de zaak te voorzien en bepaald dat aan betrokkene een bedrag van ⬠350 aan langdurigheidstoeslag over het jaar 2009 wordt toegekend.

LJ Nummer

BM7166

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 9 juni 2010 Naar boven