MKB-Nederland



09 juni 2010
Zet garantieregelingen voor kredietverstrekking voort

MKB-Nederland, VNO-NCW en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) willen dat het volgende kabinet de garantieregelingen voor kredietverstrekking aan ondernemers verder voortzet. Juist als de economie weer wat aantrekt, heeft het bedrijfsleven behoefte aan financiering. De benutting van de regelingen als BMKB, GO en Groeifaciliteit bevindt zich nog steeds in een stijgende lijn.

Afgelopen jaar verruimde het kabinet een aantal garantieregelingen, bedoeld om banken te stimuleren meer krediet te verstrekken aan bedrijven. Zo zijn er de regelingen BMKB, GO en groeifaciliteit, waarbij de overheid (gedeeltelijk) garant staat voor de lening van een ondernemer.

Voor herstel en groei van de economie is financiering aan het bedrijfsleven cruciaal. Uit cijfers en contacten met ondernemers en banken blijkt dat de garantieregelingen een wezenlijke rol spelen bij het op gang houden van de kredietverlening. `De regelingen kunnen ondernemers uit een economisch zware periode helpen,' schrijven werkgevers en de NVB in de brief.

Voor banken en ondernemers is spoedige duidelijkheid over het voortzetten van de regelingen van belang, onder meer omdat er veel onzekerheid heerst over verschillende aangekondigde maatregelen, zoals een bankbelasting, de herziening van het depositogarantiestelsel, etc.