Rechtbank Alkmaar


Drie maanden cel en betalen schadevergoeding voor oplichting

Alkmaar, 9 juni 2010 - De rechtbank Alkmaar heeft vandaag een 48-jarige man wegens oplichting van vijf slachtoffers bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden waarvan een maand voorwaardelijk. Een en ander heeft zich afgespeeld in de periode van eind 2006 tot medio 2007.
De vijf slachtoffers zijn volgens de bewezenverklaring ertoe gebracht om een bedrag van in totaal
EUR 24.243,- te betalen aan de man die als hypotheekadviseur hun vertrouwen had gewonnen.
Vier benadeelden hebben een vordering tot schadevergoeding ingediend. Deze vorderingen zijn toegewezen tot een bedrag van EUR 24.143,- terwijl daarnaast ook een maatregel van schadevergoeding is opgelegd tot een iets hoger bedrag.

Het vonnis is bij verstek uitgesproken, omdat de huidige verblijfplaats van de man niet bekend is, zodat het niet gelukt is hem op te sporen om hem ter zitting te laten verschijnen.
Aan het voorwaardelijk strafdeel van een maand is uitsluitend de algemene voorwaarde verbonden dat de man zich niet opnieuw aan strafbare feiten schuldig zal maken. Bij de strafmaat is rekening gehouden met de gevolgen voor de slachtoffers die hun vertrouwen beschaamd zagen en daarnaast met het ontbreken van een relevant strafblad.

Daarnaast heeft de rechtbank vandaag uitspraak gedaan in de ontnemingszaak tegen dezelfde man.
De rechtbank heeft bepaald dat de in de strafzaak veroordeelde man niets aan de Staat hoeft te betalen voor zover reeds is bepaald dat het door hem behaalde voordeel moet worden terugbetaald aan de benadeelden. Daarmee resteert nog een terugbetaling aan de Staat van een bedrag van EUR 1.000,-.

Bron: Rechtbank Alkmaar Datum actualiteit: 9 juni 2010 Naar boven