Rechtbank Alkmaar


Legionellaramp: Exposant whirlpool moet schadeuitkering terugbetalen aan verzekeraar

Alkmaar, 9 juni 2010 - Verzekeraar Nationale-Nederlanden heeft in 2002 een bedrag van ruim EUR 570.000 uitgekeerd. Dit moest ten goede komen aan de slachtoffers van de legionellaramp tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel in februari 1999. De verzekerde, de exposant van een whirlpool op de Flora, heeft het uitgekeerde bedrag echter gebruikt voor eigen kosten. De rechtbank veroordeelt de exposant nu om het uitgekeerde bedrag terug te betalen.

Nationale-Nederlanden en de exposant zijn in oktober 2002 overeengekomen dat de maximum verzekerde som van de aansprakelijkheidsverzekering van de exposant zou worden uitgekeerd aan een stichting. Deze Stichting Talpa zou dan uitkeringen doen aan de slachtoffers van een legionellabesmetting. De rechtbank oordeelt nu dat de exposant Nationale-Nederlanden bewust heeft misleid door een eigen rekeningnummer op te geven om de uitkeringen naar over te maken in plaats van een rekeningnummer van Stichting Talpa. De exposant heeft Nationale-Nederlanden nooit verteld dat eigenlijk aan hem was uitbetaald. Hij heeft het geld onder meer gebruikt om eigen proceskosten te betalen.

Volgens de exposant was de vordering van Nationale-Nederlanden inmiddels verjaard. De rechtbank wijst dit verweer af omdat Nationale-Nederlanden lange tijd niet wist dat ze was misleid en aan de verkeerde had betaald. De misleiding is volgens de rechtbank onrechtmatig. Daarom moet de exposant de verzekeringsuitkering nu, met rente, terugbetalen.

Nationale-Nederlanden heeft de maximum verzekerde som, met rente, inmiddels nogmaals uitbetaald. Dit keer aan de nieuwe Stichting Tegemoetkoming Legionellaslachtoffers. Deze stichting keert het geld alsnog uit aan de slachtoffers.

LJ Nummer

BM7163

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Alkmaar Datum actualiteit: 9 juni 2010 Naar boven