Openbaar Ministerie

OM eist 16 maanden gevangenisstraf voor meerdere bedreigingen van HTM-controleurs

8 juni 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag tegen een 22-jarige man uit Zoetermeer een gevangenisstraf van 16 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk geëist. De man moest vandaag voor de rechter verschijnen omdat hij in 2008 en 2009 meerdere malen controleurs van de HTM, zijn vader en de eigenaar van een pizzeria bij hem in de buurt heeft bedreigd.

De verdachte had al een aantal strafzaken tegen zich lopen toen hij op 27 april dit jaar opnieuw werd aangehouden voor het bedreigen van een controleur van de HTM, bedreiging van een vrouw en vernieling van onder meer een raam van zijn buren. Vandaag werden op zitting ook de andere zaken behandeld.

De meest recente bedreiging van de HTM-controleur vond plaats op 12 maart dit jaar. Het slachtoffer liep op zijn vrije dag in een winkel in Delft de verdachte tegen het lijf en werd zonder enige aanleiding door hem bedreigd. De twee kennen elkaar vanwege het werk van het slachtoffer.

Bedreiging controleur Randstadrail

De verdachte reist regelmatig zonder geldig kaartje met de Randstadrail tussen Den Haag en Zoetermeer. Tussen 2008 en zijn aanhouding in maart dit jaar heeft de verdachte deze controleur meerdere malen bedreigd. Toen het slachtoffer samen met een collega op 14 september 2009 een boete voor zwart rijden wilde uitschrijven werd de verdachte boos en bedreigde hem onder meer met de woorden; "Ik pak je wanneer je niet in uniform loopt of als je met je kinderen loopt." Ook de andere controleur werd door de man bedreigd.

Op 5 oktober werd de HTM-controleur door de verdachte gevolgd toen hij na zijn werk op weg naar huis liep. Toen de man bij zijn woning was aangekomen, werd hij weer met de dood bedreigd. En op 16 oktober bedreigde de verdachte de controleur opnieuw, ditmaal op het perron van station Centrum West in Zoetermeer met de woorden; "Ik maak je af".

Ook de vader van de verdachte en de eigenaar van een pizzeria in de buurt van de woning van de verdachte hebben de afgelopen jaren meerdere malen aangifte gedaan tegen de Zoetermeerder.

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat de verdachte van ernstige feiten wordt verdacht. Een controleur van de HTM moet op een veilige en respectvolle manier zijn werk kunnen uitvoeren en moet worden beschermd tegen agressie en geweld. Ook neemt de officier het de verdachte kwalijk dat hij zonder enige aanleiding zijn woede uitte op zijn vader, buren en andere willekeurige personen.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.