Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraf voor hulp bij gewapende overval Zoetermeer

9 juni 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag een gevangenisstraf van twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen een 20-jarige vrouw uit Zoetermeer. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij een gewapende overval op een bezorgservice van maaltijden in Zoetermeer. Op 7 februari dit jaar drongen drie gewapende mannen de bezorgservice binnen en beroofden zij de zaak.

Eén van deze drie vermoedelijke overvallers, de 21-jarige broer van de Zoetermeerse, moest vandaag ook voor de rechter verschijnen. De rechtszaak tegen hem werd vandaag alleen pro forma behandeld omdat het onderzoek tegen de Zoetermeerder nog niet is afgerond. Hij ontkent betrokken te zijn geweest bij de overval. De twee andere verdachten zijn niet gevonden.

De 20-jarige verdachte heeft bekend dat zij betrokken was bij de gewapende overval. De vrouw werkte bij het bedrijf en zette de voordeur op een kier. Hierdoor konden drie gewapende mannen makkelijk binnenkomen. De mannen bedreigden de vier aanwezige personeelsleden met een vuurwapen en een mes.

Ze riepen dat iedereen op de grond moesten gaan liggen en dwongen de bedrijfsleider om de kluis te openen. Het drietal ging er met een buit van vierhonderd euro vandoor. Op camerabeelden in het bedrijf ziet de politie dat de 20-jarige Zoetermeerse de voordeur opent en niet meer afsluit. De eerste en tweede poging om de deur open te laten mislukten omdat iemand naar buiten liep en de deur in het slot viel. De Zoetermeerse opende de derde keer, al telefonerend, nogmaals de deur.

Uit onderzoek van de politie is gebleken dat anderhalve minuut later de drie overvallers binnenkwamen. Volgens de officier van justitie werd de vrouw toen zij de voordeur open liet staan door haar broer gebeld. Diverse getuigen hebben gezien dat drie mannen zich ophielden in de omgeving van het bedrijf en dat zij gebukt richting het bedrijf renden en naar binnen gingen.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.