Ministerie van Defensie

Nieuwe rechtszaal Tarin Kowt verstevigt vertrouwen

9 juni 2010, 16.32 uur

De rechtbank van Tarin Kowt beschikt nu over een volledig ingerichte rechtszaal, wat het vertrouwen van de lokale bevolking bevordert. De rechtbank van Tarin Kowt beschikt sinds gisteren over een volledig ingerichte rechtszaal. De door Amerikanen gebouwde rechtbank werd wel gebruikt, maar moest het tot nu toe zonder meubilair stellen. Dankzij Nederlandse steun vindt de eerstvolgende rechtszaak plaats in een zaal die is ingericht met tafels, stoelen, banken en oosterse kleden.

Maulawi Mohammed Jan, het hoofd van de provinciale rechtbank, laat weten erg blij te zijn met de nieuwe rechtszaal. "Met de opgeknapte zaal kunnen wij ons werk beter verrichten." Hij onderstreept het belang met een citaat uit de Koran. "Gerechtigheid brengt vriendschappen en goede relaties, dus bedrijf het recht."

Ordelijk

Jennes de Mol, de civiele vertegenwoordiger van Task Force Uruzgan, legt uit hoe een representatieve rechtszaal de Afghaanse rechtspraak verbetert. "Deze rechtszaal is een van de `gezichten' van het justitiële systeem voor de bewoners van Uruzgan en die moeten representatief voor orde zijn." De ontwikkeling van een ordelijk, geloofwaardig en rechtvaardig Afghaans rechtssysteem is uitermate belangrijk, vertelt De Mol. "Het vertrouwen van de bevolking kan alleen worden gewonnen als straffeloosheid wordt bestreden en mensenrechten worden beschermd."

Opbouw rechtssysteem Uruzgan

Maulawi Mohammed Jan, het hoofd van de provinciale rechtbank, laat weten erg blij te zijn met de nieuwe rechtszaal. "Met de opgeknapte zaal kunnen wij ons werk beter verrichten."

Nederland startte in 2006 met het opbouwen van het rechtssysteem in Uruzgan. Er werden politieposten gebouwd, Afghaanse agenten opgeleid en om corruptie te verminderen werd hun salaris transparant uitbetaald. De politieagenten leren de basisbeginselen van de rechtspraak en een aantal is opgeleid tot recherchemedewerker.

Op dit moment bouwt Nederland een gevangenis met aparte vrouwen- en jeugdafdelingen. Ook wordt een aantal rechtershuizen opgeknapt om meer opgeleide rechters naar Uruzgan te trekken. In het district Chora renoveert Nederland een rechtszaal en wordt het kantoor van de antinarcotica-politie heringericht.