Gemeente Breukelen


samen voor cultuur

Breukelen, Loenen, Maarssen en provincie Utrecht samen voor cultuur

Gezamenlijk persbericht van de provincie Utrecht en de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen.

Woensdag 9 juni 2010 heeft gedeputeerde Anneke Raven een cultuurarrangement afgesloten met de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen. Het gaat om een arrangement voor 2010. Het is de eerste keer dat drie gemeenten gezamenlijk een dergelijk cultuurarrangement met de provincie afsluiten. Voor 2011 en 2012 gaan ze aan de slag met een arrangement voor de nieuw te vormen gemeente Stichtse Vecht.

De wethouders Cultuur van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen (respectievelijk Tymon de Weger, Gera Helling en Jaap Verkroost): `Vooruitlopend op de vorming van gemeente Stichtse Vecht gaan onze gemeenten intensiever samenwerken op het gebied van cultuur. Daarmee kunnen we een aantrekkelijk en breed aanbod van culturele activiteiten bieden aan al onze inwoners. De gedachte daarbij is dat inwoners ook zelf cultureel actief worden. Denk bijvoorbeeld aan een musical voor kinderen of een workshop dans of schilderen. We steunen bijvoorbeeld het Boerderijmuseum Vredegoed en we hebben onlangs het Stichtse Vecht Cultuur Festival georganiseerd. Breukelen, Loenen en Maarssen gaan samen voor een aantrekkelijk cultureel aanbod.'

Gedeputeerde Anneke Raven: `De plannen van Breukelen, Loenen en Maarssen zetten nu al in op het vormen van de nieuwe gemeente. Op cultuurgebied zijn de drie gemeenten daar al heel ver mee. Alle activiteiten zijn gezamenlijk. Dit zou je kunnen zien als een goed voorbeeld voor de rest van de organisatie. We willen als provincie de ingezette samenwerking met de gemeenten uit de afgelopen periode graag voortzetten en versterken. Samen zorgen gemeenten en de provincie ervoor dat het culturele aanbod in de provincie Utrecht nog beter en veelzijdiger wordt.'

In het cultuurarrangement zijn afspraken vastgelegd op de volgende thema's: Vrede van Utrecht/Culturele Hoofdstad, Utrechtse Schatkamer, cultuureducatie, cultuurparticipatie, amateurkunst, bibliotheekbeleid, museumbeleid, archiefbeleid, archeologie en monumenten.

Vanuit de middelen voor cultuurparticipatie gaan de gemeenten onder andere een cultuurconsulent aanstellen, waardoor er nog meer verbinding ontstaat tussen het aanbod uit de drie gemeenten. Ook zorgt dit ervoor zorgt dat meer mensen actief gaan deelnemen aan cultuur.