Unie KBO doet beroep op menselijkheid nieuwe coalitie

09/06/2010 16:54

Unie KBO

Gisteren meldde de Telegraaf dat bewoners van 10 verpleeghuizen in de provincie Groningen moeten betalen voor zogenaamde 'extra's' bovenop de basisvoorzieningen. Een ommetje kost 15 euro, uitgebreid douchen 21 euro en zwemmen 42 euro. Het verpleeghuis staat naar eigen zeggen met de rug tegen de muur: de overheid legt de verantwoordelijkheden neer bij het verpleeghuis en het verpleeghuis heeft het geld niet. De Unie KBO heeft vorig jaar de Tweede Kamer al gewaarschuwd voor dit soort situaties. Helaas is haar vrees werkelijkheid geworden. De Unie KBO roept het komende kabinet op transparantie te bieden in de zorgzwaartepakketten en haar menselijkheid te tonen door basiszorg geen luxe te laten worden. Hierbij moet de 'menselijke maat' uitgangspunt zijn.

Op 8 juni 2009 heeft de Unie KBO via de CSO (koepel van ouderenorganisaties) aan de Tweede Kamer laten weten het onverteerbaar te vinden indien zorgaanbieders het dagelijks douchen of begeleiding bij een dagelijkse wandeling onderbrengen in een zogenaamd luxepakket voor bewoners van zorginstellingen. In de Kwaliteitswet staat dat zorginstellingen ervoor moeten zorgen dat bewoners 'goede zorg' krijgen. Hulp bij de dagelijkse verzorging in welke vorm dan ook, behoort dan ook tot de basiszorg en mag nooit en te nimmer als 'luxe zorg' bestempeld worden. Bovendien is de zorginstelling verplicht om zorg te geven die past bij de situatie en wensen van de individuele cliënt, zoals die zijn geregeld in het Zorgplan.

Oud-staatssecretaris Bussemaker is in 2009 reeds begonnen met het uitwerken van een inzichtelijke polis voor de AWBZ. Een heldere polis voor de AWBZ vraagt om glasheldere afspraken over zorgzwaartepakketten. De Unie KBO wil dan ook bij de nieuwe coalitie pleiten voor duidelijk omschreven zorgzwaartepakketten waarin staat waar de bewoners recht op hebben en hoeveel geld en uren voor individuele cliënten beschikbaar zijn vanuit de AWBZ. Het blijft echter onduidelijk welke zorg wel en niet onder het zorgzwaartepakket valt. Ook is niet duidelijk dat bewoners kunnen aangeven dat zij onderdelen van de zorg willen ruilen, bijvoorbeeld liever een half uur in bad in plaats van twee keer een kwartier onder de douche.

De discussie over eventuele invoering van luxepakketten in zorginstellingen is een direct gevolg van de nieuwe financiering van de zorg van cliënten die 24 uur per dag zorg en begeleiding nodig hebben (zorgzwaartefinanciering). Deze financiering is ingevoerd om de zorg zo eerlijk mogelijk te verdelen. Door de zorgzwaartepakketten krijgen zorginstellingen meer geld voor mensen die zwaardere zorg nodig hebben. Het is dan wel de bedoeling dat bewoners deze basiszorg ook krijgen. Helaas is het verschil tussen theorie en praktijk groot.





http://www.uniekbo.nl