Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Druk bezocht symposium over real-time sturing

Publicatiedatum : 9 juni 2010

symp510.jpg (147 Kb)

Op donderdag 3 juni waren er ruim 125 bestuurders en ambtenaren aanwezig op het symposium 'Control Next' in de jaarbeurs in Utrecht. Tijdens het symposium dat onder andere door HHNK werd georganiseerd, stonden zowel het sturingsframework Control Next als de (bestuurlijke) samenwerking tussen waterschap en gemeenten centraal.

Dijkgraaf Luc Kohsiek beet de spits af en gaf aan dat het (afval)watersysteem geoptimaliseerd kan worden met integrale sturing, ook wel Real Time Control genoemd. Hij vergeleek real-time sturing met de moderne automotor, die zuiniger is dan vroeger, maar aan de andere kant wel meer vermogen heeft en dat met minder onderhoud. Hij legde uit dat Control Next een technisch systeem is dat gegevens uit bijvoorbeeld gemalen en riolen aan waterstanden en weersverwachting koppelt, deze gegevens in een model verwerkt en vervolgens gaat sturen. Hierdoor kan het aantal overstorten worden gereduceerd, kan de capaciteit van zuiveringen worden vergroot en kunnen over-storten gericht plaatsvinden, zodat kwetsbare gebieden zoveel mogelijk worden ontzien.

Durf

De dijkgraaf benadrukte in zijn presentatie dat de techniek beschikbaar is en ons als waterschap en gemeenten kansen biedt om daadwerkelijke efficiency en optimalisering te realiseren, maar dat ook de wil, de durf en het vertrouwen om daadwerkelijk samen te gaan werken essentieel zijn om dit alles te realiseren. Spreker Han de Boer, werkzaam bij de gemeente Purmerend, illustreerde het belang van een goede samenwerking met een inspirerend filmpje over ganzen die in v-vorm vliegen, om elkaar uit de wind te houden en hun snelheid te vergroten. De gans die op kop vliegt wordt zo nu en dan afgewisseld om het tempo hoog te houden en de ander te ontlasten. Met andere woorden: samenwerking loont! In de presentatie van Simon Binnendijk, wethouder van Stadsbeheer Heerhugo-waard, was de belangrijkste boodschap: "Durf samen te werken." Hij benadrukte dat eilandencultuur en eigen belang meer losgelaten moeten worden. Het gaat immers om de burger en die maakt het niet uit "wie wat doet, als het maar gedaan wordt." Collega Edwin van Velzen van Hollandse Delta toonde de bezoekers een praktijkcase waarbij Control Next succesvol was ingezet. Na een live-demonstratie van Control Next en een discussie, waarbij de aanwezigen vragen konden stellen en konden debatteren met de sprekers, was iedereen het er wel over eens: samenwerken, we moeten het nu gewoon gaan doen!

Operationeel

Control Next is een systeem dat voor zowel de afvalwaterketen als voor het peilbeheer is ontwikkeld. Omdat het symposium samen met drie gemeenten werd georganiseerd was het logisch om de nadruk te leggen bij de afvalwaterketen. Echter de eerste regelingen die gaan draaien bij HHNK op Control Next zijn de gebiedsregeling Waterland en de gebieds-regeling voor de Schermer, Amstelmeer en VRNK-boezem. De planning is dat deze systemen rond de zomer operationeel zullen zijn.