Waterschappen bieden hulp bij watersnood Hongarije

09/06/2010 17:27

Unie Van Waterschappen

Waterschappen in Nederland sturen bijna 250.000 zandzakken naar aanleiding van hulpkreet uit Hongarije. De hevige regenval en slechte weersomstandigheden leiden niet alleen in Polen en Oost-Duitsland tot overlast, ook Hongarije kampt met overstromingen en grote schade.

Hongarije wordt, evenals elders in Oost-Europa, al weken geteisterd door slechte weersom-standigheden. In verschillende delen van het land zijn overstromingen en de schade aan infrastructuur, landbouwgronden en gebouwen is enorm. Aangezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen nog steeds niet gunstig zijn, heeft Hongarije de EU-landen om hulp gevraagd.

Hongarije vraagt drie miljoen zandzakken om de ergste nood te lenigen. Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk zegden al hulp toe. Het landelijke crisiscentrum in Nederland heeft aanvankelijk 100.000 zakken geleverd. Meer zandzakken waren niet beschikbaar, waarop het crisiscentrum zich tot de waterschappen heeft gewend.

Vrijwel alle waterschappen hebben vervolgens zandzakken aangeboden. Daarmee is de teller op 230.000 zandzakken gekomen. Ook bieden de waterschappen big bags, aggregaten, vul-machines en mankracht. Enkele waterschappen zijn nog aan het inventariseren wat verder mo-gelijk is.

Veiligheid is een kerntaak van de waterschappen. Dat is waar we voor staan in eigen land. Waterschappen zijn bereid om ook verantwoordelijkheid elders te nemen.

De totale operatie wordt gecoördineerd door met Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ook de transportkosten voor zijn rekening neemt. Hongarije moet het aanbod formeel nog accepteren.








Waterschap Brabantse Delta