Gemeente Lansingerland

Minister doet schriftelijke toezeggingen HSL
HSL-trein

De gemeente Lansingerland heeft een brief ontvangen op 4 juni jl. van de minister van Verkeer en Waterstaat waarin hij de beoogde aanpak van de geluidsoverlast van de HSL beschrijft.

In deze brief maakt de minister duidelijk dat hij de geluidsoverlast in Lansingerland zeer serieus neemt. Hij schrijft dat hij âin elk geval de waarden uit het Tracébesluit zal respecterenâ. De minister is ook duidelijk over het nemen van aanvullende maatregelen. âAls blijkt dat de waarden van het Tracébesluit niet gerespecteerd kunnen worden, zijn aanvullende (infrastructurele) maatregelen noodzakelijkâ.

Vanaf 7 juni moet het huidige âTraxx- materieel door het afschakelen van blokkenremmen stiller zijn. De minister stelt voor om op korte termijn een aantal aanvullende geluidsonderzoeken te doen en daarvoor met de gemeente samen te werken.

De minister heeft in de brief van 4 juni 2010 concrete bestuurlijke toezeggingen gedaan, die hij in deze vorm niet eerder aan de gemeente heeft voorgelegd. Op grond van deze brief ziet de gemeente Lansingerland vooralsnog af van een kort geding tegen de minister van Verkeer en Waterstaat en HSA.

Metingen

* Vanaf 7 juni zal het tijdelijk materieel stiller gemaakt zijn, door het afschakelen van de blokkenremmen. De minister heeft toegezegd dat nog in juni metingen worden verricht naar de geluidsbelasting van dit aangepaste materieel.

* In juli 2010 zal het geluid van het nieuwe hogesnelheidsmaterieel van AnsaldoBreda gemeten worden. Vanaf dat moment kunnen de toekomstige geluidsbelastingen exacter berekend worden en kan een beeld worden gevormd over de eindsituatie.

* In augustus, zo zegt de minister, zal bij de gevels van woningen gemeten worden om onder andere de werking van de schermen te kunnen bepalen. Op dat moment is de geluidsbelasting van en het materieel met de afgeschakelde blokremmen én van de nieuwe hogesnelheidstreinen bekend, waardoor ook de exactere geluidsbelasting bekend is en minder met aannames gewerkt hoeft te worden. Ook voor de gemeente Lansingerland geldt âmeten is wetenâ.

Brief aan minister
De toezeggingen van de minister geven de gemeente Lansingerland het vertrouwen dat, in goede samenwerking, tot een oplossing van de geluidsproblematiek van de HSL-Zuid zal worden gekomen. Daarom laat de gemeente Lansingerland de minister in een brief weten voor dit moment af te zien van een kort geding.

Te downloaden:

* SPO5510060909140.pdf (817,04 KB)

* Brief aan de minister reactie brief 4 juni 2010.pdf (625,93 KB)
Zie het origineel