FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten niet blij met doorstart Weyl door VION

Vakbond FNV Bondgenoten verwijt de curator van het failliete Weyl geen oog te hebben voor de belangen van de werknemers. VION wil als nieuwe eigenaar met 250 van de 350 werknemers doorstarten.

Dat zijn al 100 werknemers dan bij Weyl, maar Vion gaat ook nog eens met mensen starten die niet in vaste dienst bij Weyl werkten. Volgens de bond ziet het er naar uit dat veel mensen van Weyl de boot gaan missen.

John Klijn, bestuurder FNV Bondgenoten: "Er blijken ook nog lijken uit de kast te komen. Het lijkt er namelijk op dat werknemers de overgangsmaatregelen mislopen doordat Weyl een eigen pensioenregeling had." De bond heeft berekend dat de pensioenschade voor een werknemer kan oplopen tot 27.000 euro. Klijn: "Dat is heel veel geld, zeker voor mensen die een salaris van zestien á zeventienhonderd euro bruto verdienen."

Een ander punt dat boven water is gekomen is dat Weyl wel pensioenpremie heeft ingehouden bij de werknemers maar dat geld niet heeft doorgestort naar de pensioenverzekeraar. Klijn: "Dat riekt naar pure diefstal want dat geld is helemaal nooit van Weyl geweest. We gaan proberen deze schades om te zetten naar een vordering bij de curator."

Ondanks herhaalde pogingen neemt de curator geen contact met de vakbond op. "Ik kan alleen maar concluderen dat het werknemersbelang onderaan het prioriteitenlijstje van de curator staat", aldus Klijn. "Maar wij laten het hier natuurlijk niet bij zitten."