NEN


Normontwerpen voor Sustainability of constructionworks

woensdag 9 juni 2010, 15:49

CEN/TC 350 'Sustainability of constructionworks' is druk bezig met het ontwikkelen van een systeem bestaande uit een set normen om duurzaamheid van bouwwerken te beoordelen op bouwwerkniveau op basis van een levenscyclus analyse. Deze beoordeling betreft milieu, sociale en economische aspecten met kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren, zonder daarbij een waardeoordeel uit te spreken.

Het doel van NEN-EN 15643-3 is het opzetten van een raamwerk bestaande uit eisen en principes voor de beoordeling van de sociale component van duurzaamheid van bouwwerken. En het doel van NEN-EN 15643-4 is het opzetten van een raamwerk bestaande uit eisen en principes voor de beoordeling van de economische component van duurzaamheid van bouwwerken.

Beoordeling van bouwwerken
De hele set normen moet het mogelijk maken om bouwwerken op het gebied van duurzaamheid met elkaar te vergelijken. Om tot een beoordeling te komen, zullen specifieke scenario's en definities van functionele equivalenten op bouwwerkniveau uitgevoerd moeten worden. Dit kan voor het gehele bouwwerk, maar ook voor delen er van. De set normen geeft de mogelijkheid om duurzaamheid te beoordelen voor de milieu-, sociale en economische prestaties op basis van technische karakteristieken en functionaliteit van het object.

Beoordeling op bouwwerkniveau betekent dat een beschrijvend model van een gebouw met voornamelijk technische en functionele eisen zijn gedefinieerd. Zodanig dat ze de eisen gesteld door de opdrachtgever en wetgever weergeven en dat ze voor elk deel van de beoordeling gelijk zijn.

Hoe kunt u commentaar leveren?
Het normontwerp is tegen vergoeding verkrijgbaar bij NEN. Indienen van commentaar kan alleen via een commentaarformulier. Aan te vragen via e-mail: cindy.hart@nen.nl . Uiterlijk 15 juli 2010 toesturen aan de secretaris van de normcommissie 351 281 'Duurzaamheid van bouwwerken'.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: ir. Taco van den Broek, telefoon (015) 2 690 164, e-mail bouw@nen.nl.