Gemeente Almere

Contouren Homeruskwartier Centrum worden zichtbaar

09-06-2010

JPG Dinsdagavond 8 juni ontmoetten de nieuwe ondernemers en bewoners van Homeruskwartier Centrum elkaar voor het eerst, tijdens de Burenavond die in de Kavelwinkel plaats vond. Alle tien Bouwgroepen en ondernemers die zich hebben ingeschreven waren aanwezig, en informeerden elkaar over de eigen plannen.

"Vanuit je eigen gedachtegoed een eigen zaak en woning neerzetten", was de motivatie van één van de aanwezigen, die een eigen sportzaak wil beginnen. "Gewoon een gezellig plekje", zei een vrouw over `haar' bouwblok, waar zij een tropische levensmiddelenzaak en woningen voor zichzelf en haar zus wil realiseren. Een ander veelgehoord argument: "Als zelfstandige is het moeilijk om je eigen zaak te openen. In Homeruskwartier Centrum kan wat elders in de stad veel moeilijker is; je eigen winkel of onderneming realiseren."

Wethouder Adri Duivesteijn opende de Burenvond, en noemde de bijeenkomst de start van een revolutie: "De groep lijkt nu misschien klein, maar samen zijn jullie in staat om ruim 80 woningen neer te zetten, en een centrumgebied te creëren met winkels, restaurants en misschien ook een huisartsenpraktijk. Daarbij geloof ik dat uw initiatieven vérder strekken dan wij nu misschien vermoeden; u bent de motor achter de ontwikkeling van het centrumgebied." Dat vinden de Bouwgroepen zelf ook: "Ik denk dat wij voorlopers zijn van wat mensen al heel lang en heel graag willen", zei één van de leden.

De manier waarop Homeruskwartier Centrum wordt ontwikkeld, is uniek in Nederland. Om te vermijden dat het centrum wordt ontwikkeld zoals dat tegenwoordig overal gebeurt - een supermarkt, apotheek en drogisterij - is gekozen voor een vorm van stedenbouw, geïnspireerd op de wijze waarop de Duitse stad Tübingen vorm heeft gekregen, waarbij Bouwgroepen en ondernemers zorgen voor woningen en bedrijvigheid. Een Bouwgroep is een groep die bestaat uit meerdere personen of huishoudens, die samen méér willen realiseren dan wat individueel mogelijk is. Samen bouwen zij één of meerdere woningen, met een winkel, voorziening of gezamenlijke ruimte in de plint. Op deze manier ontstaat een kleinschalig centrumgebied, zonder de gebruikelijke grootschalige winkelketens. Ook kunnen Almeerse ondernemers hun winkel of bedrijf combineren met woningen.

De levendigheid in Homeruskwartier Centrum tekende zich gisteren reeds af, toen de bewoners de eigen initiatieven uitwisselden. Zo liggen er plannen voor een huisartsenpraktijk, een optometrist, een tropische levensmiddelenwinkel, een kinderdagverblijf, een lunchroom, een sportwinkel, een doe-het-zelfwinkel en een eethuis. De levendigheid schuilt niet alleen in de veelheid aan functies, maar zeker ook in de verschijningsvorm van de woonblokken. Zo kiezen sommige initiatiefnemers voor een industriële stijl, terwijl anderen de voorkeur geven aan een klassieke stijl.

De eerste percelen zijn onder optie en de toekomstige buren hebben elkaar inmiddels ontmoet. Vanaf 26 juni staat het centrumgebied open voor de inschrijving van nieuwe ondernemers en Bouwgroepen. Duivesteijn: "Tübingen is klein gestart, en dat zien wij hier ook gebeuren. In de loop der tijd zal het aantal initiatieven groeien, zeker als de contouren van het nieuwe centrumgebied steeds duidelijker zichtbaar worden. Ik beschouw de eerste Bouwgroepen echt als aanjagers."

Meer informatie over Bouwgroepen of Homeruskwartier Centrum? U kunt terecht bij de Kavelwinkel.