Deelgemeente Oud-West Amsterdam


meer ruimte op straat

Limburg Stirumplein

---

Stadsdeel West kiest voor meer ruimte op straat

Referendum Singelgrachtgarage in heel Amsterdam West op 9 juni

27 mei 2010

Persbericht

Vanaf vandaag is Stadsdeel West begonnen met het informeren van bewoners over het besluit om de Singelgrachtgarage Marnix aan te leggen. Dit besluit is 9 juni a.s. onderwerp van een referendum. Met deze garage worden 400 bovengrondse parkeerplaatsen in de buurt van het Frederik Hendrikplantsoen vervangen door 400 ondergrondse plaatsen. Het aantal parkeerplaatsen in West blijft hiermee gelijk. De ruimte die vrijkomt wordt gebruikt voor bredere stoepen, speelplaatsen en meer groen op straat. De andere 400 plaatsen in de garage zijn bestemd voor Stadsdeel Centrum. De garage draagt hiermee bij aan het autoluwer maken van West en de Binnenstad.

Verbetering openbare ruimte en leefbaarheid

De Singelgrachtgarage is een project van twee stadsdelen: Centrum en West (voorheen Westerpark). Eind januari stemden beide deelraden in met het plan. In Westerpark is een aantal bewoners tegen en zij vroegen een referendum aan. Dat vindt plaats op 9 juni in heel West, omdat stadsdeel Westerpark nu in West is gefuseerd.

Beide deelraden willen de garage bouwen onder de Singelgracht naast het Marnixbad, tussen de brug bij het Marnixplein en het Tweede Marnixplantsoen. Hij krijgt 800 parkeerplaatsen, waarvan 80% voor vergunninghouders. Er zijn 400 plaatsen voor Centrum en 400 voor West.

Dirk de Jager is verantwoordelijk portefeuillehouder (GroenLinks): "De garage is geen doel op zich, maar een instrument om de leefbaarheid en de bereikbaarheid van buurten in West te verbeteren. In bijvoorbeeld de Staatsliedenbuurt en de Zeeheldenbuurt hebben we de openbare ruimte al verbeterd door auto's van de straat te halen en in een garage te parkeren. We zien daar dat dit ook echt werkt en bewoners zijn er blij mee. Dit is een keuze en investering in een duurzame en bereikbare stad."

Financiering uit parkeerfondsen

De bouw en de exploitatie van de Singelgrachtgarage Marnix worden betaald uit de parkeerfondsen van zowel Stadsdeel Centrum als Stadsdeel West. Alle opbrengsten van parkeren zijn in de afgelopen jaren door beide stadsdelen in het parkeerfonds gespaard.

Stadsdeel West maakte onlangs het nieuwe beleid bekend voor de parkeertarieven. In het programma-akkoord spraken de coalitiepartijen PvdA, Groen Links en D66 af, dat de parkeertarieven in het hele stadsdeel stapsgewijs geharmoniseerd worden naar het niveau van Oud West.

Dirk de Jager: "Hiermee vervalt het door de vorige deelraad Westerpark genomen besluit, om het tarief voor bewoners in Westerpark op termijn met 5,50 EUR te verhogen per maand (voor ondernemers 8,80 EUR per maand). Dit was nodig voor de bouw van de bouw van de garage. De tarieven zijn nu onafhankelijk van deze garage, ze gaan niet omhoog als hij wordt gebouwd, maar ook niet omlaag als de deelraad West alsnog besluit hem niet te bouwen."

Behoud van bomen

De in- en uitgang van de garage is gepland in het Frederik Hendrikplantsoen, ter hoogte van het Cartesius Lyceum. Auto's rijden onder de Nassaukade door naar de garage.

Door de ingang hier te plannen, kan het overgrote deel van de grote bomen blijven staan. De dubbele rij bomen langs de gracht blijft. Hierdoor kan een ononderbroken wandelboulevard langs de waterkant van de Nassaukade worden gerealiseerd.

Meer informatie

Kijk op de website van de campagne voor de Singelgrachtgarage Marnix: www.singelgrachtgaragemarnix.nl Hier staan ook meningen van bewoners en ondernemers in de buurt over de garage.

Zie ook

Parkeren
www.singelgrachtgaragemarnix.nl

---