Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre

1 juni 2010


--Persbericht-

Stemmachines Nedap ingezet in Helmond en Renkum

De regio Achterhoek doet een herhaalde oproep aan politiek Den Haag om snel met specificaties voor nieuwe stemmachines te komen. Om deze oproep kracht bij te zetten worden op 9 juni twee elektronische stemmachines ingezet in Helmond en in Renkum, in een centrum voor mensen met een visuele beperking.

De burgemeesters Herman Kaiser (Doetinchem) en Henk Heijman (Oost Gelre) stellen namens de regio dat het stemproces efficiënter, sneller, betrouwbaarder en controleerbaar verloopt door de inzet van stemmachines. "Wij zien de terugkeer van de stemmachine dan ook met enthousiasme tegemoet. Maar daarvoor zijn wel enkele stappen nodig. Het Ministerie van BZK kan gemeenten hier enorm bij helpen door te komen met specificaties waaraan een digitaal stemproces moet voldoen." De burgemeesters A.A.M. Jacobs van Helmond en J.P. Gebben van Renkum onderschrijven deze oproep van harte.

Beide burgemeesters pleiten voor onderzoek naar de mogelijkheden voor een digitaal stemproces. "Als de specificaties inzichtelijk worden ontstaat niet alleen een open en eerlijke concurrentiewerking. Maar bedrijven met de juiste benodigde technische kennis krijgen zo ook de kans om te werken aan het beste concept waarmee het digitale stemsysteem zijn rentree kan maken".

Stemmachines
Tijdens de recente gemeenteraadsverkiezingen werden twee stemmachines van de Nedap ingezet op stembureaus in Doetinchem en Groenlo. Tijdens de verkiezingen voor de Twee Kamer van 9 juni staan de twee stemmachines in Helmond en in Renkum. In Wolfheze (gemeente Renkum) is in een centrum voor ouderen met een visuele beperking een stemlokaal volledig ingericht voor deze doelgroep. De Nedap plaatst hier een audiovisuele stemmachine. De gemeente Renkum is van mening dat deze stemmachine mensen met een visuele beperking in staat stelt zelfstandig en dus zonder hulp van derden hun stem uit te brengen.

VNG congres
Tijdens het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten in Leeuwarden op 7 en 8 juni aanstaande zal de Nedap een uitgebreide stand inrichten, waar ook de stemmachine wordt gedemonstreerd. De regio Achterhoek zal proberen om tijdens het tweedaagse congres het zogenaamde verbeterd stemmen op papier onder de aandacht van bestuurders van landelijke en gemeentelijke overheden te brengen.

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan de afdelingen communicatie van Doetinchem (Leoni Delsink 0314 - 377 118) of Oost Gelre (Brandt Keegstra, telefoon 0544 - 39 35 52).
-----------------------


---- --