Raad van State


woensdag 9 juni 2010
Zitting over het bestemmingsplan 'Buitengebied Jacobswoude' van de gemeente Kaag en Braassem, dat vroeger de gemeente Jacobswoude was. Het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft het bestemmingsplan voor een deel goedgekeurd en aan het plan voor een deel goedkeuring onthouden. Het gaat om een groot gebied; het hele buitengebied van de gemeente. Het bestemmingsplan is vooral gericht op het behouden van de bestaande situatie en vervangt een aantal oude bestemmingsplannen. Ondanks het behoudende karakter biedt het bestemmingsplan ruimte voor verbreding van de landbouw en legt het een sterker accent op recreatie. Een groot aantal appellanten heeft om uiteenlopende redenen bezwaren tegen het nieuwe bestemmingsplan. Zij komen dan ook in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het besluit van de provincie. (zaaknummers 200809200/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan 'Zilverzandtracé' van de gemeente Rijssen-Holten. Het zilverzandtracé is een aansluiting op het bestaande Wansinktracé en vormt ten noorden van Holten voor een nieuwe 'hoofdstructuur'. Het tracé zorgt ervoor dat het centrum autoluw wordt en is een ontsluitingsweg voor een woonwijk. Een aantal inwoners heeft bezwaren tegen het tracé, omdat gemeente en provincie niet duidelijk hebben gemaakt met welk doel het tracé wordt aangelegd. Ze presenteren het als ontsluiting voor een wijk, maar het wordt ook gebruikt om het verkeer zoveel mogelijk uit het centrum van Holten te houden, aldus de bezwaarmakers. Ook vrezen ze voor extra verkeer op het tracé en dus voor geluidsoverlast. De inwoners komen tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200901695/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over de weigering door de burgemeester en het gemeentebestuur van Ede om een exploitatievergunning respectievelijk een horecavergunning te verlenen voor een café aan De Halte in Ede. Deze vergunningen zijn geweigerd op grond van de wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Het landelijk bureau Bibob heeft de burgemeester en het gemeentebestuur geadviseerd de vergunningen te weigeren, omdat 'er sprake zou zijn van ernstig gevaar dat de vergunningen mede gebruikt zullen worden om strafbare feiten te plegen'. Tot deze conclusie kwam het landelijk bureau, omdat de exploitant en de bedrijfsleider die op de vergunning stonden vermeld, onherroepelijk zijn veroordeeld in verband met de handel in verdovende middelen. Beiden verkeren volgens het onderzoek bovendien in slechte financiële positie, waardoor er onduidelijkheid bestaat over de financiering van het bedrijf. De burgemeester en het gemeentebestuur hebben hun weigering gebaseerd op dit advies. De exploitant was het niet eens met de weigering van de vergunningen en heeft hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank in Arnhem. De rechtbank verklaarde in oktober 2009 het beroep van de man ongegrond. Hij komt nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909529/1)