Politiebond ACP

8 juni 2010

Onderhandelaarsakkoord AOW en flexibel pensioen

Werkgevers- en werknemersorganisaties (waaronder het CNV) sloten 4 juni een onderhandelaarsakkoord over een flexibele AOW en pensioen. In dit artikel meer informatie over het afgesloten akkoord. Wat het akkoord specifiek betekent voor de sector politie lees je in de loop van de week in een artikel op deze website.
Werkgevers- en werknemersorganisaties (waaronder het CNV) sloten 4 juni een onderhandelaarsakkoord over een flexibele AOW en pensioen.

Werkgevers- en werknemersorganisaties (waaronder het CNV) sloten 4 juni een onderhandelaarsakkoord over een flexibele AOW en pensioen.

In het afgesloten akkoord worden AOW en pensioenen gekoppeld aan de levensverwachting en is afgesproken de pensioenkosten niet verder te laten stijgen. Om een stijging te voorkomen worden de pensioencontracten aangepast voor de effecten van de stijgende levensverwachting en worden ze schokbestendig en daarmee minder kwetsbaar gemaakt. Het gaat hierbij om een onderhandelaarsakkoord, de leden hebben het laatste woord.

Uitgangspunten

Werkgevers- en werknemersorganisaties (waaronder het CNV) vinden dit een beter plan dan het plan van het demissionaire kabinet. Volgens de betrokken partijen geeft het afgesloten akkoord mensen keuzevrijheid en maakt het de AOW welvaartsvast. Door de AOW en het pensioen te koppelen met de levensverwachting ontstaat volgens hen een schokbestendig pensioenstelsel die daarmee fundamenteel gemoderniseerd en houdbaar is voor de toekomst. De werkgevers- en werknemersorganisaties hebben het onderhandelaarsakkoord aangeboden aan demissionair premier Balkenende en demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Donner.

Afspraken over de AOW

De AOW gaat in 2020 naar 66 jaar en wordt flexibel. Dat betekent dat iedereen die eerder wil stoppen met werken ervoor kan kiezen de AOW eerder te laten ingaan. De uitkering is dan 6,5 procent per jaar dat de AOW eerder ingaat lager. Iedereen kan er ook voor kiezen langer door te werken en krijgt dan een uitkering die 6,5 procent per jaar dat de AOW later ingaat hoger is. De aanvullende pensioenen zijn en blijven flexibel in te zetten. De AOW wordt gekoppeld aan de verdiende lonen en niet meer aan de cao-lonen. Hierdoor wordt de AOW-uitkering hoger dan hij nu is. Vooral mensen met lagere inkomens hebben hier voordeel van, omdat de AOW voor hen een groter deel van het totale pensioen uitmaakt. Volgens de onderhandelaars kunnen werknemers met aanvullend pensioen, die vroeg begonnen zijn en een lager inkomen hebben, in de voorgestelde plannen met 65 jaar stoppen met werken met behoud van inkomen.

Afspraken over aanvullende pensioenen

In het onderhandelaarsakkoord staat dat de pensioenregelingen in 2011 moeten zijn aangepast om de stijgende levensverwachting op te vangen. Vanaf 2012 moeten de pensioencontracten zijn gemoderniseerd om - uitgaande van een stabiele premie - financiële ontwikkelingen (positief of negatief) op te kunnen vangen. Ook moet de wetgeving daarvoor dan op orde zijn. Sociale partners willen daarover uiterlijk in januari 2011 sluitende afspraken maken met de overheid. Verder is afgesproken dat wanneer pensioenfondsen onvoldoende op sterkte zijn de rekening solidair wordt betaald door alle deelnemers: door werknemers en niet-werkenden, door jong en oud.

Zware beroepen en arbeidsmarkt

Voor de ACP zijn er een aantal heldere voorwaarden waar een eventueel akkoord aan moet voldoen. Eén van die eisen is dat mensen met zware beroepen (waaronder collega´s) de mogelijkheid krijgen om eerder te stoppen met werken. In de afspraken uit het onderhandelaarsakkoord zit geen aparte regeling voor mensen met zware beroepen. Volgens de onderhandelaars is de reden hiervoor dat door de flexibiliteit en keuzevrijheid in het systeem in combinatie met de hogere AOW-uitkering iedereen ervoor kan kiezen om eerder te stoppen met werken tegen een fatsoenlijk inkomen. Ook is het volgens de onderhandelaars binnen de gemaakte afspraken mogelijk in sectoren en bedrijven afspraken te maken over mensen met een lang arbeidsverleden. Het is belangrijk dat de kansen en de mobiliteit van oudere werknemers op de arbeidsmarkt toenemen. De sociale partners zullen daar dit najaar afspraken over maken.

De ACP analyseert de gemaakte afspraken uit het onderhandelaarsakkoord om te kijken hoe deze afspraken uitvallen voor de sector politie. Deze analyse volgt in de vorm van een artikel die wij in de loop van de week plaatsen op deze website. Daarnaast gaat het om een onderhandelaarsakkoord. Leden hebben hierover het laatste woord. Hoe jij je stem kunt laten horen, lees je zo snel mogelijk.
---

Gerelateerd nieuws
Onderhandelaarsakkoord AOW in de maak - 02-06-10 13:19 ACP: `Geen sprake van AOW/Pensioenakkoord' - 27-05-10 12:03

###TX_RATINGS###