Ingezonden persbericht


ING WK-nomie: Ook ex-internationals gevoelig voor Oranjeacties

Driekwart ex-internationals zou clubtitels inleveren voor WK-titel op erelijst

Amsterdam, 9 juni 2010 - Driekwart van de ex-internationals zou al zijn clubtitels inleveren om een wereldtitel op zijn eigen erelijst te kunnen bijschrijven. De behaalde clubsuccessen zijn prachtig, maar de waarde van een WK-titel overtreft voor de ex-spelers van Oranje al deze titels tezamen. Dit blijkt uit de resultaten van het derde onderzoek in de serie WK-nomie, een uitgebreid onderzoek van de ING naar de waarde van voetbal. De ex-spelers van het Nederlands Elftal blijken net als de rest van de Nederlandse bevolking gevoelig voor de Oranjekoorts. Bijna een kwart van de ex-internationals geeft aan dat speciale voetbalacties in de supermarkten invloed hebben op hun aankopen. Maar liefst 42% zou een aantal dagen op een dieet van alleen water en brood ervoor over hebben als Oranje in ruil daarvoor kampioen zou worden in Zuid-Afrika. De ex-internationals zijn daarnaast bereid om gemiddeld 1050 euro te betalen in ruil voor een WK-titel voor Oranje.

Met de start van het WK over enkele dagen is de Oranjekoorts in Nederland volledig losgebarsten. De straten worden versierd en de Oranjeproducten in de supermarkten vinden gretig aftrek. Maar hoe kijken voetballers die zelf ooit de Oranje kleuren hebben verdedigd tegen het WK aan? Kopen zij ook fan-artikelen, en welke waarde kennen zij als oud-spelers van het Nederlands Elftal toe aan een WK-titel? In aflevering 3 van WK-nomie peilt ING de verwachtingen en de Oranjekoorts onder 100 oud-spelers van het Nederlands Elftal.

WK-titel 1050 euro waard voor ex-internationals

Nederlanders zouden tezamen 616 miljoen euro ofwel 47 euro per persoon ervoor over hebben als Oranje in ruil daarvoor wereldkampioen zou worden. Inkomen speelt daarbij geen rol. Wat wel van belang is, is de mate waarin men passie heeft voor de sport en zich echt voetbalfan noemt. Ook zou 18% van de Nederlanders een of meerdere dagen leven op water en brood voor over hebben als daarmee de titel werd veiliggesteld.

Voor de voetballers die zelf in het Nederlands elftal hebben gespeeld blijkt de waarde van de titel nog groter. Gemiddeld hebben de ex-internationals 1050 euro over voor de WK-titel. Onder de personen die zelf hebben deelgenomen aan één of meerdere WK's is dit bedrag het hoogst, zo'n 1150 euro per persoon. Ex-internationals die zelf nooit aan een WK hebben geparticipeerd zijn echter ook gul; zij zouden er gemiddeld 950 euro voor willen neertellen.

()

Onder de ex-internationals is de bereidheid om te vasten voor de titel groot. Maar liefst 42% zou een aantal dagen op een dieet van water en brood ervoor over hebben. Onder de voetballers die zelf aan een WK hebben deelgenomen is de bereidheid het grootst; 60% van hen zou willen vasten als daarmee de titel kan worden behaald. Gemiddeld hebben de ex-internationals die bereid zijn te vasten er overigens bijna zes dagen vasten voor over, evenveel de rest van Nederland die bereid is te vasten.

Ex-internationals gevoelig voor Oranje-acties

Eén op de vijf Nederlanders zegt zich door Oranjeacties rond producten in bijvoorbeeld de supermarkt te laten beïnvloeden. Van de ex-internationals geeft bijna een kwart aan dat de speciale voetbalacties invloed hebben op hun aankopen.

De bereidheid om fanartikelen te kopen ligt wel een stuk lager dan bij de gehele Nederlandse bevolking. Twee op de tien Nederlanders wil Oranje items aanschaffen, en gemiddeld besteden Nederlanders 5 euro aan Oranje. Van de ex-spelers verwacht 12% fanartikelen aan te zullen schaffen en gemiddeld besteden ze er 3,50 euro aan. De ex-internationals die er daadwerkelijk geld voor over hebben besteden gemiddeld bijna 28 euro aan de Oranjespullen.

De kroegen zullen aan deze groep Nederlanders geen geld verdienen. De Oranjehelden van weleer kijken het liefst naar de wedstrijden in hun eigen vertrouwde omgeving. Driekwart kijkt het liefst thuis, terwijl 18% bij vrienden lijkt. Pas als het WK achter de rug is gaan de meesten op vakantie. Eén op de tien heeft zijn vakantie naar een later tijdstip gezet om maar niets van het voetbal te hoeven missen.

()

Spanje wint de titel, Oranje haalt de halve finale

Ruim de helft ( 52%) van de ex-internationals tipt de Spanjaarden als winnaar van het WK. Dit staat in schril contrast met de opinie van de gehele Nederlandse bevolking, waarvan slechts 7% Spanje als favoriet ziet. Als Spanje wint kunnen de Spanjaarden van hun bond een aardige beloning tegemoet zien; 550.000 euro per selectiespeler. Brazilië, de grote favoriet onder de Nederlandse bevolking (21%), neemt op de favorietenlijst van de ex-spelers een bescheiden tweede plek in met 17%, gevolgd door Nederland (16%). De meeste ex-internationals verwachten wel dat Oranje ver zal komen in het toernooi. Meer dan de helft (57%) denkt dat het Nederlands Elftal tot aan de halve finale zal doorvoetballen terwijl een kwart vermoedt dat de kwartfinale het eindstation zal zijn.

De absolute droomfinale is voor de ex-internationals Nederland-Spanje (48%), terwijl 18% graag de Spanjaarden tegen de Brazilianen zou zien aantreden. Daarnaast verheugt één op de tien zich op een finale Nederland-Duitsland, met natuurlijk 'onze jongens' als winnaar.


- Einde bericht -

Persinformatie