Ingezonden persbericht


Persbericht

Familiebedrijf speelt adequaat in op economische recessie Omzet Vebego stijgt ondanks pittig jaar

Voerendaal, 9 juni 2010 - Ondanks een pittig jaar heeft het familiebedrijf Vebego haar omzet in 2009 met bijna 3% zien stijgen tot 877 miljoen euro. Deze omzetgroei is vooral te danken aan nieuwe activiteiten in de gezondheidszorg en sociale werkvoorziening en door het opzetten van joint ventures.

Desondanks heeft de recessie Vebego op sommige terreinen niet onberoerd gelaten. Zo nam de EBIT met 37% af tot een bedrag van 22,6 miljoen euro. Hierin speelde de omzetdaling van Personeelsdiensten van 60 miljoen euro een grote rol. Een gemiddelde personeelsvraaguitval van 23% zorgde voor een daling in de winstbijdrage van 79%. Deze omzetdaling werd opgevangen door omzet- en winststijgingen bij de andere onderdelen: Facility Services, Gezondheidszorg en Products & Systems. Ondanks een dalende markt, zag Vebego's Products & Systems activiteiten de omzet met bijna 5% groeien. De Facility Services-activiteiten buiten Nederland groeiden met 2% en in Nederland zelfs met bijna 7%. Dit laatste is vooral te danken aan een toenemend aantal joint ventures met sociale werkvoorzieningen. De recente omzetstijging kan echter niet verbloemen dat de omzet onder druk blijft staan door de hevige concurrentie op de markt.

Vertrouwen in de toekomst
Ronald Goedmakers, voorzitter raad van bestuur van Vebego: "Ondanks de stevige economische tegenwind kijk ik terug op een succesvol 2009. Onze omzet steeg en we zijn winstgevend gebleven. Daarnaast staan er veel mooie projecten op stapel. Ik zie de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. Ook in economisch mindere tijden moeten we onze blik van de korte naar de lange termijn verplaatsen. Onderzoek van TNO wijst uit dat er bijvoorbeeld vanaf 2015 in West-Europa een tekort aan arbeidskrachten zal zijn. Dus de vraaguitval bij Personeelsdiensten is van tijdelijke aard. We hebben onze mensen nu en in de toekomst hard nodig. We moeten daarnaast goed blijven kijken naar de facilitaire markt. Niet alleen wij, maar de hele branche. Door de eenzijdige focus op prijs komt niet alleen de kwaliteit van ons product, maar ook de arbeidstrots van onze medewerkers onder druk te staan. Deze situatie is verontrustend en we bezinnen ons op adequate maatregelen.

Pal achter MVO-beleid
Wel of geen recessie, Vebego blijft pal achter haar MVO-beleid staan. Verantwoord ondernemen is een goede balans tussen groei, kwaliteit als werkgever en verantwoordelijkheid nemen voor de maatschappij. In een verdringingsmarkt, gedreven door prijs, komt dit snel onder druk te staan. Goedmakers: "Wij zijn een bedrijf voor en door mensen. Ons MVO-beleid start dus ook bij onze mensen. Een duurzaam personeelsbeleid, aantrekkelijk voor klanten en medewerkers, is de basis voor kwaliteit en waardering. Zolang onze mensen tevreden zijn en kansen zien, zullen zij ook onze klanten inspireren tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit leidt weer tot een duurzame winst, waarmee wij op onze beurt ook weer maatschappelijke projecten kunnen ondersteunen. Dat is iets wat wij, zeker als familiebedrijf, simpelweg gewoon moeten doen."

Over Vebego

Vebego is een internationaal opererend familiebedrijf op het gebied van schoonmaak, facilitaire dienstverlening, personeelsdiensten en de gezondheidszorg. Ruim veertig bedrijven maken onderdeel uit van Vebego: zoals Hago, Tènce! Uitzendbureau, Indigo, Carrard, Care en Home at the Office. Met een kleine 30.000 medewerkers is Vebego actief in onder andere Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België, Zwitserland en Nederland. In 2009 bedroeg de totale omzet van Vebego E 877 miljoen. Vebego is zeer actief op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij mensen de basis is. Daarnaast is Vebego lid van MVO Nederland.


Noot voor de redactie,