Ingezonden persbericht


Lokaal 01 een nieuwe politieke partij?

De poster ''Stem Lokaal 01 Voor kunstbeleid'' brengt de bewoners en bezoekers van Breda al enkele maanden in verwarring. Vijf studenten van academie St. Joost Breda hebben zich ingezet om de campagne onder de aandacht te brengen. Zij hebben, namens Lokaal 01, een enquête uitgedeeld waarmee de bewoners en bezoekers van Breda hun stem kunnen laten horen over de vijf gegeven quotes . De stemmen worden uiteindelijk overhandigd aan de raadsleden van de gemeente Breda. Ook via de website van Lokaal 01 kan de enquête ingevuld worden.

Al enkele maanden zetten de posters 'Stem Lokaal 01 voor kunstbeleid' het publiek van Breda op het verkeerde been. Naast de posters hebben de vijf studenten flyers met daarop een enquête uitgedeeld in de winkelstraten, bij het station, op de academie St. Joost en bij het gemeentehuis. Lokaal 01 tracht hiermee de aandacht op beeldende kunst te vestigen, tijdens de verkiezingsperiode. Deze stemmen zullen uiteindelijk overhandigd worden aan de raadslieden van de gemeente Breda.

De studenten werden tijdens het uit delen van de enquête bestookt met vragen als: 'is Lokaal 01 een nieuwe politieke partij? Wie is die man die op de poster staat?'' Natasja Jonckheere (Lokaal 01): ''dit is precies de reactie die we hoopten te krijgen. We willen mensen prikkelen, even stil laten staan bij de portefeuille cultuur, met in het bijzonder beeldende kunst.'' De scheurenquête bestaat uit vijf stellingen waar 'eens' of 'oneens' op gestemd kan worden. Deze stellingen zijn een afgeleiden van de uitspraken door: Albert Camus, Stanislaw Jerzy Lec, Stijn Van Dorpe, Lucio Fontana en Frederich Nietzsche.

Lokaal 01 is een onderzoek -en presentatieruimte voor beeldende kunst en geluid. Zij heeft twee locaties, één in Antwerpen en één in Breda, waar zij kunstenaars de mogelijkheid biedt zich te presenteren. Lokaal 01_Breda is een plek waar vernieuwende tentoonstellingsconcepten worden uitgedacht en uitgewerkt. Daarbij ligt de nadruk op onderzoek en experiment. Lokaal 01_Antwerpen biedt werkperiodes, met aansluitend een presentatie, van vier weken aan nationale en internationale kunstenaars met een (voornamelijk) jong oeuvre. Meer informatie vindt u op www.lokaal01.nl Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht