Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 9 juni 2010

Begin 2010 ruim 200 Amersfoorters gestart met inburgering

In Amersfoort zijn in de afgelopen maanden ruim 200 Amersfoorters (met een niet Nederlandse etniciteit) gestart met een inburgeringstraject van het NVA Centrum voor Duurzame Inburgering. Daarmee komt de gemeente Amersfoort in aanmerking voor een extra bijdrage van de rijksoverheid die bedoeld is om knelpunten rondom de inburgering op te kunnen lossen. Zo kunnen nog meer Amersfoorters ondersteund worden bij het vinden van hun plek binnen de Amersfoortse samenleving.

Om in aanmerking te komen voor de extra rijksbijdrage van circa ¤ 680.000,-- moest Amersfoort in de periode januari t/m mei aan minstens 196 Amersfoorters een inburgeringstraject aanbieden. Het precieze aantal moet eind juni nog worden vastgesteld, maar nu staat al vast dat dit hoger uitkomt.

Maatwerk
De gemeente Amersfoort vindt het belangrijk dat Amersfoorters in staat worden gesteld hun weg te vinden binnen de samenleving om zo zelfstandig mogelijk te functioneren en een bijdrage te kunnen leveren aan een sociaal weerbaar Amersfoort. Het NVA levert in opdracht van de gemeente Amersfoort een forse krachtinspanning om de ambitie van het college waar te maken. Een cruciale factor om dit te bereiken, is het bieden van maatwerk dat aansluit bij de capaciteiten van het individu. Elk traject is bedoeld om te zorgen dat iemand zo goed mogelijk de Nederlandse taal leert beheersen en overige noodzakelijke vaardigheden ontwikkelt. Naast lessen Nederlandse taal en kennis van de Nederlandse samenleving krijgen deelnemers vaardigheidstrainingen aangeboden die passen bij hun kennis en opleidingsniveau. Voor de één betekent dit het volgen van een beroepsopleiding, voor de ander een stage bij een maatschappelijke instelling of een training computertechniek of fietslessen. Als deelnemers al een baan hebben, helpt het NVA de werkgever bij de inburgering op de werkvloer. Dit laatste geldt bijvoorbeeld voor negen mensen die werken bij de Soester Gieterij in Almere; de werkgever maakt tijd en ruimte vrij om deze werknemers de kans te geven de taalbeheersing te verbeteren.

Wethouder Van 't Erve is blij dat de streefcijfers zijn gehaald. 'Het is natuurlijk prachtig dat we een extra rijksbijdrage krijgen, maar ik vind het nog belangrijker dat er weer 200 mensen extra betrokken raken bij de Amersfoortse samenleving. Dat betekent dat ze bagage meekrijgen om aan het werk te gaan of bijvoorbeeld betrokken te raken bij de school van hun kinderen of vrijwilligerswerk te doen.'

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort