Eerste Outdoor Gelderland met ruiters met lichamelijke beperking


Berghemse amazone maakt kans op titel met nieuwe kür op muziek

OSS, 20100603 -- Aanstaande woensdag wordt het startsein gegeven voor de Nederlandse Kampioenschappen in de dressuur. Voor het eerst in de geschiedenis sluiten ook de ruiters met een lichamelijke beperking aan bij dit grootse evenement tijdens Outdoor Gelderland. De Berghemse Sanne Voets (23) maakt een goede kans op de titel in haar klasse.

Vanwege een deels aangeboren handicap aan haar been komt Voets uit in grade IV, de klasse voor ruiters met een lichte beperking. Onlangs maakte ze haar internationale debuut in het Belgische Moorsele met haar paard Vedet en reed zich meteen in alle proeven in de prijzen. In Nederland reed ze zich afgelopen seizoen al in de kijker van de bondscoach en was ze steeds de sterkste in haar klasse. Hierdoor verdiende ze een plaats in de nationale selectie en maakt ze nu kans om uitgezonden te worden naar de Wereld RuiterSpelen in Kentucky (VS) in oktober.

Nederlands Kampioenschap
Voets vertelt over de afvaardiging: "De bondscoach heeft een aantal wedstrijden aangewezen als meetmoment. Daar moeten de Nederlandse ruiters zich bewijzen en alleen de beste vier vliegen dit najaar naar de VS." Het NK is het eerste meetmoment. Op woensdag worden twee proeven verreden en daarna wordt een klassement opgemaakt. De beste drie combinaties plaatsen zich voor de finale op donderdag, wanneer zij een kür op muziek rijden. "Het is dringen aan de top en op dit niveau komt er meer bij kijken dan alleen goed rijden."

Kür
De choreografie en de muziek kunnen straks in de kür wel eens van doorslaggevend belang zijn. "Daarom heb ik de hulp ingeroepen van Joost Peters uit Hooge Mierde. Hij maakte eerder de küren voor bijvoorbeeld Imke Schellekens en Edward Gal, die er tot tweemaal toe het wereldrecord mee brak. Als ik naar hen kijk, krijg ik altijd een brok in mijn keel, zo mooi is het. Joost heeft een heel bijzondere kür gemaakt die de emotie van onze sport laat zien en voelen," zegt Voets, die zichtbaar trots is op het resultaat. Voor Peters was het ook een speciaal project: "Sanne maakt zelf ook küren en wist daarom wat ze wilde. Het is een stoere kür geworden met gitaren en drums, maar dat wordt afgewisseld met lichte muziek." Voets is dan ook heel blij met deze samenwerking. "Dat stoere van de muziek past mijn paard heel goed, maar bijvoorbeeld in de stap vloeit de spanning weer af tot een intiem duet van piano met dwarsfluit. Naar het einde toe heeft Joost een prachtige spanningsboog ingebouwd dat leidt tot een spetterend slot. Om kippenvel van te krijgen! Ik heb ongelooflijk veel zin om mijn nieuwe kür te rijden. Het is niet alleen prachtig om te zien en te horen, het rijdt ook heel lekker. Mijn paard heeft na ons internationale debuut een herstelpauze gehad en dat heeft hem zichtbaar goed gedaan. Hij is inmiddels weer volop in training en topfit. We hopen dan ook te kunnen knallen in De Steeg!"

Ingezonden persbericht