Provincie Noord-Brabant


Gedeputeerde Staten Noord-Brabant presenteren Voorjaarsnota

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant presenteerden woensdag 9 juni de Voorjaarsnota 2010. In deze voorjaarsnota is het 75 miljoen-ombuigscenario voor de jaren 2012-2015 uit de 'Agenda van Brabant' in de meerjarenbegroting verankerd.

Door de financieel-economische crisis zal de overheid het de komende jaren fors zuiniger aan moeten doen. Ook de provincie Noord-Brabant ontkomt daar niet aan. Hierbij moeten fundamentele keuzes worden gemaakt: niet van alles een beetje minder, maar een heroverweging van de kerntaken van de provincie en waar Brabant het verschil wil maken. Dit moet uitmonden in de 'Agenda van Brabant', die de leidraad vormt voor de toekomstige taken en ambities van de provincie.

Uit de nota blijkt dat de uitvoering van de zes programma's uit het bestuursakkoord 'Vertrouwen in Brabant', de investeringsimpuls infrastructuur, Samen investeren in Brabant en reconstructie landelijk gebied op schema ligt.

Om de begroting 2010-2011 sluitend te maken, wordt op onderdelen bestaand beleid geschrapt (oud-voor-nieuw). Dit leidt tot E 23,3 miljoen euro aan incidentele ombuigingen - zoals eerder voorgesteld in de najaarsnota - in 2010 plus E 10 miljoen aan extra incidentele ombuigingen in 2011.

Daarnaast stellen GS zich terughoudend op ten aanzien van nieuwe bestedingsvoorstellen. Hierbij is het streven dat intensiveringen en beleidsbijstellingen zoveel mogelijk binnen het desbetreffende begrotingsprogramma worden opgelost. Dit kan bereikt worden door middel van herprioriteringen (verschuivingen tussen begrotingsproducten) of door gebruik te maken van onderuitputtingen en overheveling van bedragen (verschuivingen tussen jaren).

Ruimte wordt vrijgemaakt voor enkele beleidsprioriteiten, zoals de termijnfinanciering van het Provinciaal Waterplan (PWP) en voorfinanciering van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Voor de realisatie van de EHS is continuïteit in de grondverwerving van groot belang. Het daartoe beschikbare rijks- en provinciale budget bleek echter ontoereikend. Op verzoek van Provinciale Staten tenslotte wordt extra budget voor de Integrale Dorpsontwikkelingsplannen (IDOP's) toegekend.