KNHS

Rotterdam heeft ambities voor Wereldruiterspelen 9 juni 2010
CHIO Rotterdam hoofdring

ROTTERDAM (KNHS) Tijdens de persconferentie voorafgaande aan het 62e CHIO, liet voorzitter van het CHIO Frans Lavooij weten grote ambities te hebben voor de toekomst. Volgend jaar is het EK Dressuur op Rotterdamse bodem en het CHIO heeft zich kandidaat gesteld voor het EK Springen in 2013. Daarnaast wil het CHIO, in samenwerking met de KNHS en een aantal provincies, de Wereldruiterspelen van 2018 of 2022 naar Nederland halen.

Het CHIO die hiermee volledig ondersteund wordt door de topsportambities van de stad Rotterdam, wil na het Wimbledon van de paardensport het CHIO Aachen, Best of the Rest worden. Na het aankomende CHIO wordt gestart met een gigantisch nieuwbouwcomplex in het Kralingse Bos, zodat daar een permanente wedstrijdlocatie met vaste tribune en kantoren verrijst. Hiermee is 5 miljoen euro gemoeid. Dit zijn fikse investeringen die de FEI ook heeft opgemerkt. Het is vrij uniek in Europa dat er zoveel geïnvesteerd wordt in de paardensport. Paardensport is voor Nederland belangrijk, op sportief gebied maar zeker ook uit economisch oogpunt, laat Lavooij weten. Het CHIO wil enkele van de acht wereldkampioenschappen waaruit de Wereldruiterspelen bestaan in Rotterdam laten plaatsvinden. De overige disciplines vinden dan in één of meerdere andere provincies plaats.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie heeft aangegeven om het CHIO en eventueel andere organisaties te ondersteunen in hun onderzoek naar de haalbaarheid van de Wereldruiterspelen in Nederland in 2018 of 2022. Technisch directeur Maarten van der Heijden: Wij hebben in Nederland een infrastructuur voor de top en subtop paardensport waar veel landen met jaloezie naar kijken. Je hoeft als ruiter of menner maar weinig kilometers te rijden om een goede wedstrijd te kunnen rijden met veel concurrentie. Wij zijn dan ook trots op de mooie evenementen die Nederland rijk is. De KNHS heeft na het zo succesvol verlopen WK Vierspannen in Beesd (2008) en het EK Dressuur en Springen voor de Jeugd in Ermelo en Hoofddorp (2009), volop ambities om meer EKs en WKs naar eigen land te halen. Daarnaast is Nederland succesvol in het organiseren van Wereldbekerfinales, zoals afgelopen maart Indoor Brabant dit weer met groot succes deed. De ambities voor de Wereldruiterspelen in samenwerking met Rotterdam worden dan ook zeker serieus genomen, laat Van der Heijden weten.