Ingezonden persbericht


Amsterdam, woensdag 9 juni 2010

DOKU.ARTS 2010 van start
Vijfde editie internationaal festival kunstdocumentaires

FOTO: Andreas Lewin (oprichter en directeur DOKU.ARTS), Sandra den Hamer (directeur EYE Film Instituut Nederland), Hans Maarten van den Brink (directeur Mediafonds), Shirin Neshat (regisseur openingsfilm Women Without Men).

Vanavond gaat in het EYE Film Instituut Nederland de vijfde aflevering van het internationale festival DOKU.ARTS van start in aanwezigheid van de Iraanse videokunstenaar Shirin Neshat. Het festival opent met een voorstelling van haar speelfilmdebuut Women Without Men. Bijzondere aandacht is er dit jaar voor de hedendaagse beeldende kunst, met documentaires van en over kunstenaars, musea en curatoren. Daarnaast telt DOKU.ARTS vier Nederlandse premières van muziekdocumentaires, onder andere over Brian Eno en Tom Zé. DOKU.ARTS, 9 t/m 13 juni 2010, EYE Film Instituut Nederland, Vondelpark 3, Amsterdam. SMART Project Space, Arie Biemondstraat 101-111, Amsterdam www.smartprojectspace.net

De moderne en hedendaagse kunst krijgt dit jaar bijzondere aandacht met de programmering van documentaires over kunstenaars, tentoonstellingmakers, verzamelaars en musea. Verschillende makers zijn bereid gevonden om hun werk tijdens het festival toe te lichten en komen speciaal naar Amsterdam. Verwacht worden onder meer Shahram Karimi, de artdirector van Women Without Men, regisseur François Lévy-Kuentz (Calder, Sculptor of Air), Bahman Kiarostami, regisseur van Statues of Tehran en The Treasure Cave, Nicola Roberts (Brian Eno: Another Green World) en Claudia Müller, die in About Jenny Holzer inzicht geeft in de gecompliceerde wereld van Jenny Holzer, internationaal gevierd kunstenaar.

De voor het festival geselecteerde films geven een boeiende kijk in de kunstwereld. Bahman Kiarostami (The Treasure Cave, 2009, Statues of Tehran, 2008), Danila Cahen (Friendly Enemies, 2010) en Meguma Sasaki (Herb and Dorothy, 2008) maakten bijzondere portretten. Kiarostami filmde een documentaire over de bijzondere, maar nu vrijwel vergeten collectie Westerse moderne kunst van het Museum of Contemporary Art in Teheran, Sasaki schetst een ontroerend portret van het verzamelaarsechtpaar Herb en Dorothy Vogel, eigenaren van een wereldwijd vermaarde collectie Minimal Art, en Danila Cahen richt zich op de vaak gespannen verhouding tussen curator en kunstenaar. In Friendly Enemies spreekt zij onder meer met tentoonstellingmakers en kunstenaars als Yael Bartana, Ger van Elk, Ann Demeester, directeur van De Appel, en Vasif Kortun, de directeur van het Platform Garanti in Istanbul.

Voor het volledige programma zie www.doku-arts.com

Openingsfilm in aanwezigheid Shirin Neshat
Het festival opende vanavond met een voorstelling van Women Without Men (2009), het speelfilmdebuut van de Iraans-Amerikaanse fotograaf en videokunstenaar Shirin Neshat, die wereldfaam verwierf met de fotoserie Women of Allah (1993-1997). Women Without Men, een allegorische vertelling over vier vrouwen die naar zelfstandigheid streven in het Perzië van 1953, sleepte op het filmfestival van Venetië de Zilveren Leeuw, de UNICEF-prijs en een nominatie voor de Gouden Leeuw in de wacht.

De voorstelling vond plaats in aanwezigheid van de regisseur, coregisseur Shoja Azari en art-director Shahram Karimi. Shirin Neshat zal bij alle voorstellingen van haar film (zie: http://www.doku-arts.com/2010/schedule.html) aanwezig zijn voor een Q&A met het publiek. Behalve werk van Neshat vertoont DOKU.ARTS nog films van acht andere Iraanse filmmakers, onder wie Reza Haeri, Forugh Farrokhzad en Ebrahim Mokhtari.

Seminar 'Artcasting - The Art Museum as the Producer of the Moving Image' Mediafonds en Doku.Arts organiseren een seminar voor professionals in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam. Tijdens het seminar, 'Artcasting - The Art Museum as the Producer of the Moving Image', zal gesproken worden over de toenemende belangstelling van moderne-kunstmusea voor het bewegend beeld en de filmgeschiedenis. Tot de deelnemers behoren prominente curatoren van Tate Modern Londen (Jane Burton, creative director Tate Media), Centre Pompidou Parijs (Anne-Michèle Ulrich, hoofd Audiovisuele Afdeling) ), Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam (Sjarel Ex, directeur) en het Stedelijk Museum Amsterdam (Margriet Schavemaker, hoofd Collecties). Vanwege de grote belangstelling zijn er geen plaatsen meer beschikbaar.

Partners
DOKU.ARTS is een samenwerking van EYE Film Instituut Nederland, Mediafonds (Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties) en Andreas Lewin Filmproduktion, Berlin.

Per 1 januari 2010 zijn het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, de Filmbank en Holland Film gefuseerd tot EYE Film Instituut Nederland.

Meer informatie:
EYE: Marnix van Wijk, pers- en pr-attaché, tel. 020-5891405, marnixvanwijk@eyefilm.nl

MEDIAFONDS: Titia Vuyk, stafmedewerker communicatie, tel. 020-6233901, titia.vuyk@mediafonds.nl

Titellijst- DOKU.ARTS 2010 9 juni t/m 13 juni 2010

About Jenny Holzer
Claudia Müller (Germany / USA, 2009)
Duits gesproken, Engels ondertiteld, 52 min.

All Restrictions End
Reza Haeri (Iran, 2009)
Persisch gesproken, Engels ondertiteld, 35 min.

Archipels Nitrate
Claudio Pazienza (Belgium, 2009)
Frans gesproken, Engels ondertiteld, 62 min.

Arena: Brian Eno: Another Green World
Nicola Roberts (UK, 2010)
Engels gesproken, 60 min.

Arthouse footage Holzer
Claudia Müller (Germany / USA, 2009)
Engels gesproken, 32 min.

Calder, Sculptor of Air
François Lévy-Kuentz (France, 2009)
Frans gesproken, Engels ondertiteld, 52 min.

Dancing dreams
Rainer Hoffmann, Anne Linsel (Germany , 2010)
Duits gesproken, ondertiteld, 92 min.

The Delian Mode
Kara Blake (Canada, 2009)
Engels gesproken, 25 min.

The Extraordinary Ordinary Life of Jose Gonzalez
Fredrik Egerstrand, Mikel Cee Karlsson (Sweden, 2010) Zweeds gesproken, Engels ondertiteld, 70 min.

Friendly Enemies
Danila Cahen (The Netherlands, 2010)
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld, 54 min.

Herb and Dorothy
Megumi Sasaki (USA, 2008)
Engels gesproken, 89 min.

The House Is Black
Forugh Farrokhzad (Iran, 1963)
Persisch gesproken, Engels ondertiteld, 20 min.

In Progress: Living Architectures
Ila Bêka & Louise Lemoine (France, 2010)
Frans gesproken, Engels ondertiteld, 90 min.

Mokarrameh
Ebrahim Mokhtari (Iran, 1999)
Persisch gesproken, Engels ondertiteld, 48 min.

Mokarrameh update
Ebrahim Mokhtari (Iran, 2010)
Persisch gesproken, Engels ondertiteld, 30 min.

Statues of Tehran
Mojasamehay-e Tehran Bahman Kiarostami (Iran, 2008) Persisch gesproken, Engels ondertiteld, 60 min.

Tom Zé Liberated Astronaut
Ígor Iglesias González (Spain, 2009)
Spaans gesproken, Engels ondertiteld, 90 min.

The Treasure Cave
Bahman Kiarostami (Iran, 2009)
Persisch gesproken, Engels ondertiteld, 43 min.

Wanderman
René Hazekamp (The Netherlands, 2010)
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld, 10 min.

We Who Made La Dolce Vita
Gianfranco Mingozzi (Italy, 2009)
Italiaans gesproken, Engels ondertiteld, 85 min.

What do you know about me
Valerio Jalongo (Italy, 2009)
Italiaans gesproken, Engels gesproken, 70 min.

Women without Men
Shirin Neshat, Shoja Azari (Germany / Austria / France , 2009) Persisch gesproken, Nederlands ondertiteld, 99 min.