Socialistische Partij

Kiezers lijken de weg naar de SP terug te vinden


09-06-2010 * "Met 15 hebben we het goed gedaan, maar ik sta hier wel met een dubbel gevoel." Dat zei Harry van Bommel in reactie op de eerste prognoses van de uitslag. Volgens de nummer twee op de lijst, lijken de kiezers de weg terug gevonden te hebben naar de SP, nadat de partij eerder werd gepeild op 8 zetels. "Nu 15 is in vergelijk met dat een mooi resultaat."

Campagneleider Tiny Kox wees de aanwezigen in de Rode Hoed in Amsterdam erop, dat de SP geen partij is die staat te juichen bij verlies. "We hebben de historische uitslag van vier jaar geleden niet kunnen herhalen. We moeten dat wel beseffen en daar lessen uit trekken. Maar, ik begrijp ook dat er blijdschap is, aangezien we van erg ver zijn gekomen. Het is nu tijd om naar de toekomst te kijken, en het vertrouwen onder de mensen verder terug te winnen." Kox roemde de inzet van de SP-ers die nu bewezen hebben niet enkel met wind mee campagne te kunnen voeren, maar ook met tegenwind.

In een eerdere toespraak refereerde ook partijsecretaris Hans van Heijningen naar de moeizame start die de campagne had. "De tegenvallende uitslag bij de gemeenteraadscampagne, het vertrek van Agnes Kant, een onbekende lijsttrekker. Alles leek tegen te zitten. Maar zo rond 1 mei voelde je dat er weer nieuwe moed kwam om te strijden. Emile Roemer kwam op stoom, en alle vrijwilligers van de partij hebben de handschoen opgepakt."

Jan Marijnissen, voorzitter van de SP zij voor de NOS-camera buitengewoon tevreden te zijn. "Ik ben buitengewoon tevreden vergeleken met de peilingen een paar weken geleden. Dat mensen toch hebben gezien dat de SP staat voor een sociaal en menselijk Nederland."

In de definitieve prognose kreeg de SP zestien zetels toebedeeld en steeg er opnieuw gejuich op in de Rode Hoed. Om 10 uur zal Emile Roemer zijn toespraak houden.