Ingezonden persbericht


Het Brabantpaviljoen op de Biënnale van Venetië

Lokaal 01 en academie St. Joost bundelen hun krachten om een Brabant Paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2011 te laten plaatsvinden. Lokaal 01 en partner AKV St. Joost hebben van de Mondriaan Stichting (orgaan van de Rijksoverheid) subsidie verkregen om een plan te ontwikkelen voor Het Brabantpaviljoen. Aanleiding van dit plan is de mededinging van Brabantstad als Culturele hoofdstad van Europa in 2018.

In 2011 zal tijdens de 54e editie van de Biënnale van Venetië Het Brabantpaviljoen worden gerealiseerd. De Biënnale van Venetië is een toonaangevende internationale kunstmanifestatie. In Het Brabantpaviljoen zullen kunstenaars zijn vertegenwoordigd die van belang zijn voor Brabant maar zich ook daarbuiten hebben bewezen. ''En als dé kunstacademie van Brabant zal AKV St. Joost waarschijnlijk wel een goede leverancier van talenten zijn'', aldus Esther de Vries, zakelijke projectleider van Het Brabantpaviljoen.

BrabantStad bestaat uit de Brabantse steden: Breda, 's-Hertogenbosch, Tilburg, Eindhoven en Helmond. Brabantstad wil in 2018 culturele hoofdstad van Europa worden. In 2013 zal bekend worden wie deze eer krijgt. Een Brabant Paviljoen in Venetië in 2011 zou een mooie bijdrage aan de strijd om deze titel kunnen leveren. De Vries: 'Maar dit plan is een project op zich. Wij onderscheiden ons juist van andere BrabantStad-plannen door internationaal in te zetten.' Er wordt nu onderzocht hoe het Brabant Paviljoen binnen het programma van de Biënnale past.

Het Brabantpaviljoen is een initiatief van de Academie Kunst en Vormgeving St.Joost en Lokaal 01 en heeft een eigen organisatie. Lokaal 01 is, sinds 1981, actief in de presentatie en stimulatie van beeldende kunst en muziek op nationaal en internationaal niveau. Sinds 1993 heeft Lokaal 01 ook een locatie in Antwerpen. AKV St. Joost heeft locaties in Breda en s'-Hertogenbosch en is daarmee het grootste opleidingsinstituut op het gebied van beeldende kunst in de regio. Onlangs is de opleiding beeldende kunst te Breda voor de 3e keer op een rij uitgeroepen tot beste kunstopleiding van Nederland.

De ontwikkeling van Het Brabantpaviljoen wordt ondersteund door Brabant Culturele Hoofdstad 2018.


---

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frederik Vergaert

T: (0)76 514 19 28

E: 01artistiek@lokaal01.nl