Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 7 juni 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Beslissing op 24 bezwaarschriften. Twee meldingen 8.19 Wm. Omwonenden van Biogreen Salland B.V. te Heeten. Warmte/kracht-installatie en gasopwerkingsunit. (GM-beslissing d.d. 04-06-2010)
Kenmerk: 2010/0087553

Biogreen Salland heeft veranderingen van de inrichting gemeld voor een derde warmte/krachtinstallatie en een gasopwerkingsunit. De meldingen zijn door Gedeputeerde Staten geaccepteerd waardoor Biogreen de veranderingen direct kan doorvoeren. Twaalf omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen deze besluiten omdat zij vrezen voor toename van de overlast die het bedrijf volgens hen veroorzaakt, met name lawaai. Gedeputeerde Staten vinden de bezwaren ongegrond en laten de bestreden besluiten in stand. De veranderingen zorgen namelijk niet voor andere of grotere nadelige gevolgen voor het milieu. Ook wijzen GS het verzoek om proceskostenvergoeding af omdat de besluiten niet worden herroepen.

Onderwerp: Stand van zaken uitvoering pleegzorgagenda. Kenmerk: 2010/0080601

Eind 2008 hebben Gedeputeerde Staten, mede naar aanleiding van de motie Nijhof, de pleegzorgagenda met de acties voor de komende jaren vastgesteld. De pleegzorgagenda beoogt de versterking van de pleegzorg in Overijssel. In een brief aan Provinciale Staten is de huidige stand van zaken opgenomen. Enkele resultaten zijn: de betrokken partijen zoals Trias Jeugdhulp, Pactum, BJzO en de NVP hebben een gezamenlijk visiedocument opgesteld. De facilitering en ondersteuning van pleegouders is verbeterd, ook door de instelling van een noodfonds pleegzorg. Pleegouders kunnen hierop een beroep doen voor bijzondere individuele kosten die niet vanuit andere vergoedingsregelingen kunnen worden vergoed. GS hebben besloten dit noodfonds voort te zetten. Dit noodfonds is daarmee een tijdelijke voorziening ter overbrugging naar de invoering van de nieuwe financieringssystematiek die per 1 januari 2011 volledig zal zijn ingevoerd. Tot slot blijkt dat de afgelopen jaren de structurele pleegzorgcapaci teit in Overijssel sterk is toegenomen en dat ook meer nieuwe vormen van pleegzorg beschikbaar zijn.

Onderwerp: Procesbrief aan PS over tussenstand traject Kwaliteit Overijssels Bestuur Kenmerk: 2010/0086799

GS nemen kennis van de tussenstand van het onderzoek naar het samen met VNG Overijssel geïnitieerde onderzoek naar de kwaliteit van bestuur in het ruimtelijk domein in Overijssel, en het vervolg ervan. GS informeren PS hierover, en over de bestuurlijke follow-up van de pilot interbestuurlijk toezicht met Zwolle en Dinkelland, middels een procesbrief.

Onderwerp: uitvoering motie Hassink, Olympisch Plan 2028 Kenmerk: 2010/0086915

Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van het Olympisch Plan 2028 en sluiten aan bij de Olympische ambitie voor het onderdeel breedtesport. De provinciale breedtesportdoelstelling zal als volgt worden verwoord: Overijssel is in 2016 een samenleving waarbij het beoefenen en beleven van sport voor jong en oud een belangrijke kwaliteit is in hun leven. Wij sluiten aan bij de landelijke ambitie dat minimaal 75% van alle inwoners, uit alle lagen van de samenleving in 2016 regelmatig aan sport doet. Hiervoor zal het breedtesportbeleid worden doorontwikkeld voor mensen met een handicap en de doelgroep 20-55 jarigen. Daarnaast zal het breedtesportbeleid worden uitgebreid met de onderdelen talentontwikkeling en talentondersteuning en sluit de provincie Overijssel zich aan als partner van het Olympisch netwerk Overijssel.

Onderwerp: Midterm review Investeringsbudget Landelijk Gebied, eindrapportage Overijssel Kenmerk: 2010/0078486

Het Rijk en de provincies hebben in december 2006 een Bestuursovereenkomst gesloten over de uitvoering van het Investeringsbudget Landelijk Gebied. In deze Bestuursovereenkomst zijn afspraken gemaakt over het realiseren van een veelheid van doelstellingen in het landelijk gebied in de periode 2007 tot en met 2013. In de Bestuursovereenkomst is afgesproken in 2010 een Midterm review (tussenevaluatie) te houden. Gedeputeerde Staten hebben het eindrapport voor Overijssel vastgesteld en ter instemming aangeboden aan Provinciale Staten. Het algemene beeld is dat de samenwerking met en tussen de gebiedspartners (gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties) op het terrein van het landelijk gebied sterk is verbeterd. Het merendeel van afgesproken prestaties is gerealiseerd of kan binnen de termijn worden gerealiseerd. De kosten vallen echter hoger uit dan in 2006 geraamd en overstijgen het voor Overijssel beschikbare rijksbudget. De provincies zullen in Interprovinciaal verband samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een landelijke eindrapportage opstellen. Het opstellen van deze eindrapportage is vervroegd in verband met de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en de daarop volgende Kabinetsformatie.

Onderwerp: Bestemmingsplan: "Enschede Noord".
Kenmerk: 2010/0095571

Gedeputeerde Staten hebben op 19 juni 2007 het door de gemeenteraad van Enschede vastgestelde bestemmingsplan Enschede Noord goedgekeurd. Dit bestemmingsplan heeft betrekking op een nieuwe planologische regeling voor een bestaande woonwijk in het noorden van de stad Enschede. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vervolgens uitspraak gedaan over diverse beroepen die zijn ingesteld tegen het goedkeuringsbesluit van GS . De Afdeling bestuursrechtspraak heeft 2 beroepen deels gegrond verklaard en tevens het GS-besluit op 2 onderdelen vernietigd. De Afdeling bestuursrechtspraak is van mening dat beter gemotiveerd moet worden dat het woon- en leefklimaat in de wijk door 2 bestaande bedrijven niet onaanvaardbaar wordt aangetast. Met inachtneming van de uitspraak van de rechter neemt GS met een aanvullende motivering voor deze 2 planonderdelen een nieuw goedkeuringsbesluit. De bedenkingen tegen deze planonderdelen worden ongegrond verklaard.

Onderwerp: Wabo Dienstverleningsovereenkomst Overijssel Kenmerk: 2010/0093280

Op 1 oktober 2010 treedt de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking. Overijsselse overheden willen hun krachten bundelen bij het verlenen van die Omgevingsvergunning. Daarom stellen Gedeputeerde Staten de 'Wabo Dienstverleningsovereenkomst Overijssel' vast, waarin afspraken zijn gemaakt voor de vrijwillige samenwerking van het nieuwe systeem van omgevingsvergunningen.

Onderwerp: Subsidiebeschikkingen pMJP/POP/LEADER
Kenmerk: 2010/0091142

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot het afgeven van 2 positieve subsidiebeschikkingen in het kader van het Provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied. Voor deze projecten is naast een provinciale subsidie tevens een subsidie in het kader van het Europese subsidieprogramma Plattelandsonwikkelings-programma 2007-2013 (POP-2) beschikbaar. Subsidie wordt verleend voor:
* een structuurverbetering van de grondgebonden landbouw (kavelruil) in Lonnekermarke
* een zorgboerderij op een agrarisch bedrijf in de gemeente Almelo Gedeputeerde Staten stellen hiervoor maximaal ¤310.448,-- aan Europese middelen (ELFPO fonds) en ¤310.448,-- aan eigen provinciale middelen beschikbaar. Met deze bijdragen wordt een totale investering gerealiseerd van ruim ¤ 1 miljoen.

Tevens hebben Gedeputeerde Staten besloten om een beleidslijn vast te stellen waarin criteria zijn opgenomen voor verlening van aanvullende bevoorschotting. Gedeputeerde Staten hebben verder de beleidsregels inzake de sanctiebepalingen ten behoeve van de uitvoering POP2 vastgesteld. Deze bepalingen geven aan welke kortingen zullen worden gehanteerd bij niet nakomen van subsidieverplichtingen. De beleidsregels zijn landelijk opgesteld en zullen door alle provincies en het Rijk worden gehanteerd.