Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 9 juni 2010

27% van de alcoholverkopers houdt zich aan leeftijdsgrens 16 jaar

Door mysteryshopping is onderzocht of verkopers van alcohol de wettelijke leeftijdsgrens van 16 jaar naleven. In een weekend in maart hebben jongens en meisjes van 15 jaar 82 aankooppogingen gedaan bij supermarkten, slijterijen, cafés, cafetaria's en jongerencentra. Bij 27% van deze pogingen werd de leeftijdsgrens correct nageleefd. Dit is een verbetering ten opzichte van 2008. Toen bleek tijdens eenzelfde onderzoek dat de naleving 0% bedroeg.

In opdracht van de gemeente hebben de Universiteit Twente en STAP (Nederlands instituut voor alcoholbeleid) bij hotspots een onderzoek ingesteld naar de naleving van de leeftijdsgrens van 16 jaar bij de verkoop van alcohol. Hotspots zijn plaatsen waar veel jongeren alcohol proberen te kopen. Om de resultaten van dit onderzoek te kunnen vergelijken met de resultaten in 2008 zijn zo veel mogelijk dezelfde verkooppunten bezocht. Uit die vergelijking blijkt dat vooral supermarkten en slijterijen de naleving verbeterd hebben. Bij 41% van de supermarkten en 40% van de slijterijen werd naar de leeftijd en/of de ID van de jongeren gevraagd. Bij cafés (13%) en cafetaria's (22%) worden de regels beduidend minder nageleefd.

Controles Voedsel- en Warenautoriteit (VWA)
Hoewel er sprake is van een duidelijke verbetering van de naleving in Amersfoort kunnen jongeren onder de 16 jaar nog op te veel plaatsen gemakkelijk alcohol krijgen. Het meest effectieve instrument om te bereiken dat ook op deze plekken de wet wordt nageleefd is handhaven. Daarom gaat de VWA vanuit het project Amersfoort Fris door met intensieve controles.

Wethouder Gert Boeve (Zorg en welzijn) over het: "Het is een belangrijke stap in de goede richting dat nu niet 0% maar 27% van de verkopers zich aan de leeftijdsgrens houdt. Maar hiermee zijn we er natuurlijk nog lang niet. Ik reken erop dat we bij de volgende mysteryshopping dezelfde stijging zien. Het is de bedoeling dat verkopers van alcohol de wettelijke en morele plicht voelen om zich aan de leeftijdsgrenzen voor alcohol te houden."

Amersfoort Fris
Jongeren drinken te jong, te vaak en teveel alcohol. Dit is schadelijk voor hun jonge hersenen die nog in ontwikkeling zijn. Daarom voert de gemeente samen met het oudercomité, de GGD, Centrum Maliebaan, de VWA, STAP en de politie het project Amersfoort Fris uit. Dit project is gericht op de omgeving van jongeren: ouders, scholen, horeca, sportkantines, supermarkten en slijterijen. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt namelijk dat veel jongeren alcohol kunnen drinken, omdat volwassenen dit goed vinden of alcohol aan hen verkopen. Het doel van het project is om samen met deze volwassenen te bereiken dat jongeren het gebruik van alcohol uitstellen tot ze 16 jaar zijn en dat jongeren van 16 tot 24 jaar minder gaan drinken.

Noot voor de redactie,