Ingezonden persbericht


Persbericht

9 juni 2010

Noodhulp voor slachtoffers vulkaanuitbarsting en storm Guatemala

Gorinchem - Guatemala is in korte tijd getroffen door een uitbarsting van de vulkaan Pacaya en de tropische storm Agatha. Meer dan 100 levens heeft de ramp gekost en tientallen mensen worden vermist. De ramp heeft grote gevolgen voor de infrastructuur van het land: wegen zijn weggespoeld, huizen zijn ingestort en vanwege de vulkanische as die het water- en drainagesysteem heeft verstopt, is er een groot tekort aan schoon drinkwater. De mensen in de armste gebieden en sloppenwijken zijn het hardst getroffen, omdat hun huizen vaak naast de ravijnen en berghellingen staan. De ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad is inmiddels een noodhulpactie voor de slachtoffers gestart.

Bericht uit rampgebied
Hoewel ik erg blij ben dat AMG zelf weinig schade heeft geleden, ben ik overweldigd door de grote ramp die ons toch al zo instabiele land getroffen heeft. Daarom hoop ik dat we iets kunnen betekenen voor de mensen in Guatemala, zodat we de moeilijke situatie waarin velen zijn terechtgekomen kunnen verlichten, aldus Brian Dennett, directeur AMG International.

Veel schade voor getroffenen
Voor zover bekend zijn er 819 families die directe schade hebben opgelopen, waarvan vijftien families van sponsorkinderen, 4 gezinnen van werknemers van AMG International en 800 families binnen de gemeenschap. Er zijn geen sponsorkinderen of werknemers van de partner in Guatemala overleden, wel zijn er medewerkers gewond geraakt en hebben medewerkers familieleden verloren. De sponsors van Woord en Daad zijn hierover inmiddels geïnformeerd.

Hulpverlening komt op gang
AMG Guatemala , partner van Woord en Daad is werkzaam in het gebied en verleent hulp aan de getroffen families. Ze verstrekt schoon drinkwater, geeft onderdak aan degenen zonder huis, distribueert voedsel, kleding en huishoudelijke artikelen zoals pannen en meubels. Verder assisteert ze de gemeenschap bij het herstellen of bouwen van bruggen en wegen en levert ze materiaal om de huizen weer op te bouwen. Ook geeft ze psychologische hulp aan de slachtoffers. In de toekomst zal AMG International trainingen geven aan mensen die in een risico omgeving wonen om hen beter voor te bereiden op toekomstige rampsituaties.

Woord en Daad heeft vooralsnog een bedrag van ¤ 20.000 beschikbaar gesteld. Met de organisaties ZOA-Vluchtelingenzorg, Dorcas en Red een Kind en Tear heeft afstemming plaatsgevonden.

***EINDE PERSBERICHT***

Fotobijschrift: de huizen zijn vanwege de vulkaanuitbarsting en de tropische storm in Guatemala als een kaartenhuis in elkaar gevallen. Vele mensen zijn ontheemd in het getroffen gebied.



Ingezonden persbericht