Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws ::

Amsterdamse automobilist bevrijd van spitsheffing


09-06-2010 * Tot enthousiasme van de SP gaat de proef met de spitsheffing in de regio Amsterdam niet door. Nadat deze miljoenenverslindende proef vorige maand al door vertrekkend PvdA-wethouder Gerson was opgeblazen met een forse tariefverhoging, werd hij dinsdag helemaal afgeblazen door diens opvolger Wiebes (VVD). SP-fractievoorzitter Laurens Ivens is blij maar wil nog steeds weten of Gerson nou met of zonder medeweten van minister Eurlings handelde. Hij heeft hiertoe een WOB-verzoek ingediend.
Laurens Ivens
De proef met een spitsheffing in Amsterdam had de voorloper moeten worden van de kilometerheffing die de regering graag wilde. Met de val van het kabinet verdween deze filebelasting, maar toch zette Amsterdam zijn proef door. Sterker nog, op aandrang van enkele bedrijven werden de spitstarieven fors verhoogd. Dit tot ongenoegen van demissionair minister Eurlings, die zich hierdoor overvallen voelde en de hele proef ook wilde staken. Volgens de wethouder was over de hogere tarieven wel degelijk overleg met het ministerie geweest.

De SP is blij dat na de filebelasting nu ook een onzinnige proef hiervoor stopt. Ivens: "Amsterdam is verlost van een vreselijke en oneerlijke nieuwe belasting. Hier moet van geleerd worden, niet alleen dat de filebelasting belachelijk is, maar ook hoe de samenwerking tussen verschillende overheden kan worden verbeterd. Het is duidelijk dat Amsterdam en het Rijk elkaar in politieke termen voor leugenaar uitmaken. Ik wil weten wie gelijk heeft. Dat wil ik via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur te weten komen. Maar vandaag vieren we eerst feest dat we van de spitsheffing af zijn."