Nationale Bank van Belgie


De economische groei beloopt 0,1 pct. in het eerste kwartaal van 2010

Tijdens het eerste kwartaal van 2010 heeft de economische activiteit zich op een gematigd tempo verder hersteld. Het voor seizoensinvloeden en kalendereffecten gezuiverde bbp in volume ligt 0,1 pct. hoger dan in het vorige kwartaal. In vergelijking met het overeenstemmende kwartaal van het voorgaande jaar groeit het bbp nu met 1,0 pct., waar het nog met 0,8 pct. was gedaald in het vierde kwartaal van 2009. Het blijft niettemin sterk (-3,1 pct.) onder zijn niveau van het tweede kwartaal van 2008, vóór de crisis.

In de diensten is de toegevoegde waarde in vergelijking met het voorgaande kwartaal met 0,1 pct. toegenomen, dat is gevoelig minder dan in het vorige kwartaal, waar die met 0,6 pct. was gegroeid. Een tegenovergesteld profiel is waar te nemen in de industrie: de toegevoegde waarde is met 1,1 pct. gestegen, na een terugval met 0,2 pct. in het vierde trimester van 2009. In de bouwnijverheid kende de toegevoegde waarde een daling met 3,6 pct., die namelijk aan slechte weeromstandigheden is te wijten. De binnenlandse bestedingen lieten een matige groei optekenen. De huishoudens hebben hun consumptie-uitgaven verhoogd (+0,5 pct. tegenover een daling van 0,2 pct. in het vierde kwartaal van 2009), maar hebben hun investeringen in woongebouwen verminderd met 1,1 pct. De bruto-vorming van vast kapitaal van de ondernemingen daalde eveneens, met 0,5 pct. De consumptie-uitgaven van de overheid namen verder toe (+0,4 pct.).

De groei van de in- en uitvoer van goederen en diensten, die zich sinds het derde kwartaal van 2009 herstelde, heeft zich verder gezet tegenover het voorgaande trimester. Ondersteund door de private consumptie is de invoer sneller (2,4 pct.) toegenomen dan de uitvoer (+1,5 pct.), zodat de netto-uitvoer een negatieve bijdrage tot de bbp-groei leverde.

In het eerste trimester van 2010, zou de werkgelegenheid zowat onveranderd gebleven zijn tegenover het voorgaande kwartaal. Jaar op jaar is de inkrimping verzwakt; zo daalde de werkgelegenheid met 0,4 pct. (nl. ongeveer 20 000 personen), na een teruggang van 0,9 pct. (d.i. meer dan 38 000 personen) in het vierde kwartaal van 2009.