Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Portefeuillehouder waterkering Dupont: "Samenwerking en eensgezindheid zorgen dat wij droge voeten houden" Filmvoorstelling De Storm maakt indruk op 150 dijkwachten

Venlo, 9 juni 2010 - Zo'n 150 vrijwillige dijkwachten en medewerkers van Waterschap Peel en Maasvallei woonden op dinsdag 8 juni een besloten voorstelling bij van de film De Storm in theater De Maaspoort in Venlo. Het campagneteam Nederland Leeft met Water en Waterschap Peel en Maasvallei nodigden alle 260 dijkwachten uit als dank voor hun inzet na afgelopen stormseizoen. Dag en nacht staan zij klaar om ruim 100 kilometer primaire waterkering te bewaken. Juist in het hoogwaterseizoen (oktober-april) zijn de inspanning en betrokkenheid van de burgers bij waterveiligheid van groot belang.

Rond 19.30 uur druppelden de eerste dijkwachten en hun partners binnen om zich van een goede zitplaats te kunnen verzekeren. Ze werden verwelkomd met een Nederland Leeft met Water-sleutelhanger en een kop koffie of thee. Om 20.00 uur ging de zaal open.

Rein Dupont, portefeuillehouder waterkering van Waterschap Peel en Maasvallei, opende de voorstelling door alle aanwezigen te bedanken voor hun komst. "Ik ben blij te zien dat de meerderheid van onze dijkwachten gehoor heeft gegeven aan de uitnodiging. De zorg voor veilige dijken is één van onze belangrijkste taken. Daarbij kunnen we niet zonder jullie. Deze avond is dan ook een blijk van onze waardering voor jullie inzet en betrokkenheid!" Verder refereerde Dupont aan het onderwerp van de film De Storm, de watersnoodramp in 1953. "Die ramp heeft ons laten zien dat leven te midden van water nu eenmaal een reële dreiging met zich meebrengt. Waterveiligheid blijft dan ook een belangrijk thema." Volgens Dupont is het beeldmerk van de campagne Nederland Leeft Met Water, het grote groene vlot, een goed symbool voor de relatie tussen waterschap en de dijkwachten. "We moeten de dreiging van water tegen gaan en dat kan alleen als we de handen ineen slaan. Immers, als je op een vlot allemaal op de hoeken gaat staan wordt die instabiel. Samenwerking en eensgezindheid is essentieel, alleen dan blijft het vlot overeind. En datzelfde geldt voor het waterschap en de dijkwachten; door samen te blijven werken, zorgen we ervoor dat de mensen in ons beheergebied droge voeten houden."

Na afloop van de voorstelling praatten de ruim 150 dijkwachten en hun partners onder het genot van een drankje nog wat na, over de gezellige avond én de indrukwekkende film.