Gemeente Echt-Susteren


Raadsvergadering donderdag 10 juni

Op donderdag 10 juni vergadert de gemeenteraad van Echt-Susteren. De vergadering begint om 19:00 uur en vindt plaats in de raadzaal in het gemeentehuis te Echt.Â

U kunt deze openbare vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering live te volgen op de televisie en de radio via Lokale Omroep Echt-Susteren. Op internet is de vergadering live te beluisteren via www.loesfm.nl.

Â

Agenda


1. Opening en mededelingen

De raadsvergadering wordt door de voorzitter officieel geopend met een gebed. Daarna heeft de voorzitter de gelegenheid enkele mededelingen van huishoudelijke aard te doen.


2. Vaststelling van de definitieve agenda

De raad wordt voorgesteld de agenda voor deze vergadering definitief vast te stellen.


3. Vaststelling van de besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 11 mei 2010

Alle besluiten die de raad in een raadsvergadering neemt, worden genoteerd op een besluitenlijst. Deze besluitenlijst stelt de raad in de eerstvolgende vergadering vast. De raad wordt nu voorgesteld de besluitenlijst van de raadsvergadering van 11 mei 2010 vast te stellen.


4. Verordening op de raadscommissies 2010

De raad kan commissies instellen die de besluitvorming van de raad kunnen voorbereiden. De raad heeft op 11 mei het coalitieakkoord vastgesteld waarin o.a. beschreven is wat de taken, de samenstelling en de werkwijze van de raadscommissies moeten zijn. Omdat dit afwijkt van de vorige raadsperiode moet er een nieuwe verordening op de raadscommissies worden vastgesteld. De nieuwe verordening is voorbereid en de raad wordt nu voorgesteld deze nieuwe verordening vast te stellen.


5. Benoeming raadsleden tot (plaatsvervangend) voorzitter van een raadscommissie

De raadscommissies moeten worden voorgezeten door raadsleden. De raad zal in de vergadering besluiten welke raadsleden (plaatsvervangend) voorzitter worden van welke raadscommissies.


6. Bestemmingsplan âKerkweg Maria Hoopâ

In een bestemmingsplan is beschreven waar welke bebouwing en welke activiteiten zijn toegestaan. De gemeente heeft een verzoek ontvangen om de bestemming van een perceel aan de Kerkweg te Maria Hoop te wijzigen naar een woonbestemming. Het college heeft dit verzoek bekeken en een nieuw bestemmingsplan voor deze locatie voorbereid. Het college stelt de raad nu voor dit nieuwe bestemmingsplan vast te stellen.


7. Plangebied Weijenpasweg (o.v.b.)

De gemeenteraad heeft op 14 februari 2008 besloten een krediet ter beschikking te stellen voor de ontwikkeling van een woningbouwproject aan de Weijenpasweg (tussen Hingen en Sint Joost). Door verschillende oorzaken moet het plan worden aangepast en is er meer geld (krediet) nodig voor de uitvoering van het plan. Het college heeft een en ander voorbereid en vraagt de raad nu in te stemmen met het gewijzigde verkavelingsplan en de met grondexploitatiebegroting. Het college vraagt de raad ook om het uitvoeringskrediet te verhogen en de daarvoor benodigde begrotingswijziging vast te stellen.


8. Ombuigingen leerlingenvervoer (o.v.b.)

a. leerlingenvervoer gymnastiekonderwijs primair onderwijs

b. kostenbesparende en inkomstenverhogende maatregelen in het leerlingenvervoer schoolbezoek

De kosten voor het leerlingenvervoer zijn gestegen als gevolg van de nieuwe aanbesteding. De gemeente wil bezuinigen op het leerlingenvervoer. Het college heeft twee bezuinigingsvoorstellen voorbereid en vraagt nu de raad in te stemmen met deze voorstellen.


9. Telecommunicatieverordening (H)

Op basis van de Telecommunicatiewet coördineert de gemeente de werkzaamheden van aanbieders van telecommunicatienetwerken of omroepnetwerken als het gaat om de aanleg en het onderhoud van kabels in de openbare grond. De gemeente moet daarvoor een telecommunicatieverordening vaststellen. Vanwege een wijziging in de Telecommunicatiewet heeft het college een nieuwe telecommunicatieverordening voorbereid. Het college vraagt de raad nu deze nieuwe verordening vast te stellen.


10. Verordening naamgeving en nummering (H)

De gemeente moet een verordening hebben waarin is aangegeven hoe zij om gaat met de naamgeving en nummering van bijvoorbeeld straten en gebouwen. Diverse wetten zijn gewijzigd, waardoor ook de verordening naamgeving en nummering moeten worden gewijzigd. Het college heeft een nieuwe verordening naamgeving en nummering voorbereid en vraagt de raad nu deze nieuwe verordening vast te stellen.


11. Benoeming leden welstandscommissie Echt-Susteren (H)

De welstandscommissie adviseert de gemeente over (ver)bouwplannen. De leden van deze commissie worden voor 3 jaar door de raad benoemd. De benoemingsperiode van de huidige commissieleden loopt per 1 juli 2010 af. Het college stelt de raad nu voor om 3 personen te (her)benoemen tot lid van de welstandscommissie.


12. Verzoek verleggen veldweg achter Brachterzijde 26 te St. Joost

De gemeente heeft een verzoek ontvangen om de veldweg achter Brachterzijde 26 te St.Joost te verleggen. Dit houdt ook in dat deze weg dan aan de openbaarheid zou moeten worden onttrokken. Alleen de raad kan hierover een besluit nemen. Het college heeft het verzoek bekeken en stelt de raad nu voor deze veldweg niet aan de openbaarheid te onttrekken.


13. WIJ-verordeningen en aanpassing van de toeslagenverordening WWB

Op 1 oktober 2009 is de Wet investeren in jongeren (WIJ) in werking getreden. Jongeren onder de 27 jaar die bij de gemeente aankloppen omdat ze niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, krijgen vanaf die datum een werk- of leeraanbod of beide. Volgens de Wet investeren in jongeren moet de gemeente 6 verordeningen vaststellen om dat allemaal goed te regelen. Het college heeft de 5 WIJ-verordeningen en een aanpassing van de toeslagenverordening Wet Werk en Bijstand voorbereid en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


14. Afstemmingsverordening IOAW en IOAZ gemeente Echt-Susteren 2010

In januari is de Wet Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorzieningen aan Gemeenten (BUIG) in werking getreden. Dit houdt in dat het aantal landelijke regels minder is geworden en de gemeente meer vrijheid heeft gekregen om zelf regels te maken. Op sommige punten moet de gemeente dat zelfs doen. Met betrekking tot de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) is dat het geval. Het college heeft daarom een afstemmingsverordening IOAW en IOAZ voorbereid en vraagt de raad nu deze verordening vast te stellen.


15. Subsidieverlening LOES 2010 (H)

De Mediawet is gewijzigd. Als gevolg daarvan moet ook de subsidie voor de Lokale Omroep Echt-Susteren worden aangepast. Het college heeft dit voorbereid en vraagt nu de raad de nieuwe subsidie voor de Lokale Omroep Echt-Susteren vast te stellen.


16. Financieel jaarverslag 2008, begroting 2008 en jaarverslag 2008-2009 van de Stichting

ProoSes (H)

Stichting ProoSes bestuurt de openbare scholen in Echt-Susteren. Volgens de wet moeten de begroting en de jaarrekening van deze stichting aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd. Het college heeft dit voorbereid en vraagt de raad nu het financiële jaarverslag 2008 en de begroting 2010 van de stichting ProoSes goed te keuren en kennis te nemen van het jaarverslag 2008-2009.


17. 1e wijziging van de verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2010 (o.v.b.)

De ondergrondse verzamelcontainers in het centrum van Echt zijn in maart vervangen. Omdat de bewoners nu minder afval per keer in de container kunnen doen, moeten de tarieven ook naar beneden worden bijgesteld. Dat kan alleen door de verordening op de heffing en in invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten te wijzigen. Het college heeft een wijziging van die verordening voorbereid en vraagt de raad nu deze wijziging vast te stellen.


18. Ingekomen stukken

De gemeenteraad ontvangt brieven van burgers en externe organisaties en informatie van het college. Deze worden allemaal voor de raad ter inzage gelegd. Voor elke raadsvergadering worden deze stukken verzameld en op een lijst gezet, zodat de raad officieel kennis kan nemen van de lijst van ingekomen stukken.


19. Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

Â

De stukken liggen vanaf vrijdag 28 mei tijdens kantooruren, ter inzage in het gemeentehuis Nieuwe Markt 55 te Echt. In deze periode is op verzoek de gelegenheid de vorige raadsvergadering te beluisteren. De agenda met de diverse raadsvoorstellen ligt ook ter inzage in de leeszalen van de bibliotheken in Echt, Pey, Koningsbosch, Susteren, Nieuwstadt en Roosteren.

De agenda, alle raadsvoorstellen en conceptbesluiten en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook via de website van de gemeente bekijken: www.echt-susteren.nl.

Meer informatie
Voor vragen of informatie over de raad, de raadsvergadering of de raadstukken kunt u contact opnemen met de griffie, Martijntje Hermans of Belinda Bakkes, telefoon: 0475 - 478 478.